10 храни, които трябва да опитате в гръцки ресторант
Папуцаки
Това ястие се прави от патладжан, пълнен с кайма. Някои ги правят със сос бешамел и сирене, но ако търсите по-здравословна версия, поръчайте го със сос от кисело мляко и тахан.
Наденица Луканико
Луканико е гръцката дума за наденица, която много прилича на испанското чоризо, защото е доста пикантна. Тя може да е и доста мазна, затова комбинирайте със зеленчуци или споделете с приятел, ако се стараете да се храните здравословно.
Сарми
Те звучат екзотично и са много вкусни и здравословни. Никога няма да сбъркате, ако поръчате комбинацията от лозови листа и ориз.
Скордаля
Традиционен сос, който се прави от картофи, зехтин и чесън, поднесено с риба, пита или зеленчуци. Съдържа доста мазнини и въглехидрати, затова бъдете внимателни с него.
Саганаки или саганаки със скариди
Въпреки сходните си имена, тези две гръцки ястия всъщност нямат нищо подобно. Причината за объркването е, че и двете са приготвени в "сагани". Това е традиционен гръцки готварски тиган и всичко, приготвено в него, получава името "саганаки". Това обяснява факта, че просто "саганаки" е обикновено пържено сирене, докато "саганаки със скариди" е ястие от скариди, домати, чесън, лук и фета.
Пастицио срещу мусака
И двете се правят на фурна. Пастицио е версия на лазанята – с макарони, кайма, сос бешамел и доматен сок. Муската е комбинация от запържени зеленчуци отново с двата соса.
Сувлаки
Всяко гръцко меню предлага различни варианти месо на скара. Може да избирате между пилешко, свинско, агнешко или говеждо, както и да помолите да ги сервират като плато или като сандвич.
Тарама салата
Звучи екзотично и ще ви хареса, ако обичате хайвер. Що се отнася до това колко здравословно е, бъдете умерени, защото е много мазно.
Авголемоно
Тази типична за Гърция супа се приготвя с ориз, който се вари в пилешки бульон, след което се добавят разбити с лимонов сок жълтъци. Супата става с нежен жълт цвят и е много вкусна.
Баклава, Галактобуреко, Кадаиф
Всички тези гръцки десерти са изящна комбинация от мед, фини кори, ядки и понякога богат крем. Ако броите стриктно калории, пропуснете ги, но имайте прдвод, че си заслужава да ги опитате.