Папуцаки

Това ястие се прави от патладжан, пълнен с кайма. Някои ги правят със сос бешамел и сирене, но ако търсите по-здравословна версия, поръчайте го със сос от кисело мляко и тахан.

Наденица Луканико

Луканико е гръцката дума за наденица, която много прилича на испанското чоризо, защото е доста пикантна. Тя може да е и доста мазна, затова комбинирайте със зеленчуци или споделете с приятел, ако се стараете да се храните здравословно.

Сарми

Те звучат екзотично и са много вкусни и здравословни. Никога няма да сбъркате, ако поръчате комбинацията от лозови листа и ориз.

Скордаля

Традиционен сос, който се прави от картофи, зехтин и чесън, поднесено с риба, пита или зеленчуци. Съдържа доста мазнини и въглехидрати, затова бъдете внимателни с него.

Саганаки или саганаки със скариди

Въпреки сходните си имена, тези две гръцки ястия всъщност нямат нищо подобно. Причината за объркването е, че и двете са приготвени в "сагани". Това е традиционен гръцки готварски тиган и всичко, приготвено в него, получава името "саганаки". Това обяснява факта, че просто "саганаки" е обикновено пържено сирене, докато "саганаки със скариди" е ястие от скариди, домати, чесън, лук и фета.

Най-добрите национални кухни в светаВижте топ 15 на националните кухни, които допадат най-много на световното население

Пастицио срещу мусака

И двете се правят на фурна. Пастицио е версия на лазанята – с макарони, кайма, сос бешамел и доматен сок. Муската е комбинация от запържени зеленчуци отново с двата соса.

Сувлаки

Всяко гръцко меню предлага различни варианти месо на скара. Може да избирате между пилешко, свинско, агнешко или говеждо, както и да помолите да ги сервират като плато или като сандвич.

Тарама салата

Звучи екзотично и ще ви хареса, ако обичате хайвер. Що се отнася до това колко здравословно е, бъдете умерени, защото е много мазно.

Авголемоно

Тази типична за Гърция супа се приготвя с ориз, който се вари в пилешки бульон, след което се добавят разбити с лимонов сок жълтъци. Супата става с нежен жълт цвят и е много вкусна.

Баклава, Галактобуреко, Кадаиф

Всички тези гръцки десерти са изящна комбинация от мед, фини кори, ядки и понякога богат крем. Ако броите стриктно калории, пропуснете ги, но имайте прдвод, че си заслужава да ги опитате.