В днешно време работодателите може и да се стремят към постигането на баланс между работата и личния живот, но това не е било приоритет за Бил Гейтс в първите години на Microsoft.

В интервю от 2016 г. за Radio 4 на BBC Гейтс споделя колко вманиачен в работата си е бил. "Бях доста фанатично настроен по отношение на работата," казва той. "Работех през уикендите. Не вярвах в отпуските."

Никак не е изненадващо, че трудовата му етика рефлектира и върху служителите. "Трябваше да внимавам, за да не прилагам моите стандарти върху това колко усърдно работят те," казва той.

Това обаче не го спирало да следи кои служители работят най-много. "Бях запомнил номерата на колите на служителите и така можех да погледна на паркинга и да видя кога хората идват и кога си тръгват," споделя Гейтс пред BBC.

Съоснователят на Microsoft Пол Алън казва следното: "Работата в Microsoft беше високостресова, защото Бил искаше другите да работят като него. Той се превръщаше в нещо като строг учител, който дебнеше на паркинга през уикендите, за да види кой идва да работи."

Бил Гейтс: Тези умения ще ви дават най-добри възможности в бъдещеАко не сте сигурни накъде да насочите кариерата си, можете да се вслушате в съвета на милиардера

Въпреки че Microsoft се превърна в една много успешна компания, като някои анализатори дори прогнозират, че пазарната й капитализация ще достигне 1 трлн. долара през следващата година, повечето експрти твърдят, че микромениджмънтът е неефективна стратегия и повечето служители също не го одобряват.

Алън споделя случка с бивш служител на Microsoft на име Боб Грийнбърг, който в рамките на 4 дни работил 81 часа, за да завърши проект. Към края на работната седмица Гейтс попитал Грийнбърг какво мисли да прави на следвщаия ден.

Грийнбърг го уведомил, че планира да си вземе отпуск, на което Гейтс отвърнал: "Защо би искал да направиш подобно нещо?"

"Той не можеше да го разбере. Изглеждаше сякаш никога няма нужда да презареди," казва Алън.

В интервюто си за Radio 4 Гейтс признава, че впоследствие му се наложило да намали контрола с разрастването на Microsoft.