Русия е основен стратегически партньор на България в сферата на туризма. В резултат на интензивния и задълбочен диалог с представителите на Руската федерация и редицата реализирани комуникационни активности, които Министерството на туризма ежегодно провежда, интересът към България, като предпочитана туристическа дестинация, поддържа устойчиви нива през последните години.

Това заявява министърът на туризма Николина Ангелкова в отговор на депутатско питане за броя на руските туристи за летния сезон, предаде БГНЕС. През предходната 2017 г., Русия заема 5-ото място по брой на чуждестранните туристи, посетили България - 557 915 души. Практически интересът към дестинацията задържа стабилни нива.

Над 400 хиляди руснаци вече имат и своя „втори дом" в България. Всички тези условия са предпоставка за увеличаване на туристопотока, като полагаме максимални усилия този потенциал да бъде оползотворен още по-ефективно. Динамиката в стойността на руската рубла през последните дни внася корекция в общия обем на търсене на базирани в евро туристически продукти, в това число и българските, но цифровите резултати на дипломатическите ни представителства в Руската федерация са положителни, заявява Ангелкова.

По данни на Консулската служба при Посолството на Република България в Руската федерация, от началото на 2018 г. до настоящия момент са издадени визи за руски туристи със 7.9 % повече, в сравнение със същия период на 2017 г. Подадени са документи за акредитация на 50 руски туроператора, които планират да работят активно на дестинация България.

Консулството на Република България в Екатеринбург също констатира както увеличение на броя на издадените визи, така и при броя подадени документи за акредитация - 18 туристически агенции са подали документи, като само десет дни по-рано те са били 11. Този факт свидетелства за положителната нагласа на туроператорите към сезона.

По данни на туристическите агенции от Уралския регион, ранните записвания са много активни, отбелязвайки 20% ръст спрямо 2017 г., което, в условията на повишаване на цените, прави дестинация България една от най-търсените, подчертава Ангелкова. Резултатите от ранните продажби са близки до нивата от миналата година.

Полетните програми на туроператорите стартират в края на месец май и както и през 2017 г., ще използват както редовни линии, така и чартърни програми с полети до летищата Варна и Бургас. Предпочитанията на руските туристи към курорти и хотели не отбелязват значителни промени, в сравнение с 2017 г.

Според изследване на Асоциацията на руските туроператори (АТОР), България е на четвърто място сред предпочитаните от руснаците туристически дестинации за майските празници. Класацията е обявена на 17.04.2018 г. в пресцентъра на Информационната агенция „Национальная Служба Новостей" на брифинг на изпълнителния директор на Асоциацията на руските туроператори Майя Ломидзе.

Търсенето на дестинацията като място за лятна почивка е с показатели, близки до тези от 2017 г., и по резултатите от ранните записвания България е сред най-популярните дестинации за лятна почивка сред руските туристи. Последователната политика за утвърждаване на страната като ключов партньор за руския пазар бе обективирана още през 2016 г.