Основателят на компанията GoPro Ник Удман бе най-високоплатеният изпълнителен директор в САЩ през 2014 година, след като получи пакет акции на стойност 285 млн. долара, в резултат на публичното листване на производителя на екшън камери.

Тази година обаче, той ще получи ни повече, ни по-малко от 1 долар, след като борда на директорите на GoPro отписа бонусите му за миналата година, предава Financial Times.

Годишният доклад на компанията бе представен вчера, като според него, Удман е трябвало да получи под формата на бонуси 1.2 млн. долара за миналата година.

Периодът обаче не беше никак ползотворен за компанията, която постигна по-слаби от очакваното продажби по време на празниците, предприе съкращения на персонала и се изтегли от бурно развиващия се пазар на дронове.

Приходите на GoPro за миналата година възлизат на 1.18 млрд. долара, но продажбите през критичния декември намаляват с цели 38%. Нетната загуба за годината скача с 56% до 182.9 млн. долара.

Бордът на компанията посочва, че на база на общото представяне на GoPro през годината и индивидуалното такова на главния изпълнителен директор, смята, че целите не са постигнати, поради което не одобрява изплащането на бонус за Ник Удман.

Компанията подписа с Удман нов договор през този месец януари, според който той трябва да получава номинална заплата от 1 долар, без наличието на целеви бонус за 2018 г.

Удман не получи и акции през миналата година.

GoPro излиза от бизнеса с дронове и намалява с 20% служителите сиОснователят и главен изпълнителен директор Ник Уудман ще намали годишната си заплата до 1 долара

GoPro нае банкери през този януари, които да проучат възможностите за продажба на компанията, като освен това съкрати над 20% от служителите си, в опит да съкрати разходите.

Компанията бе постигнала оценка от над 1 млрд. долара, но понастоящем пазарната й капитализация възлиза на 712 млрд. долара. Акциите и поевтиняха с над 1/3 през настоящата година, като се търгуваха срещу 4.86 долара по време на сесията в четвъртък.

„Тъй като GoPro не постигна целите за рентабилност през 2017 г., основателят и изпълнителен директор Ник Удман се съгласи да се откаже от своя бонус и да намали базовата си заплата за 2018 година на 1 долар“, казва говорителят на компанията Джеф Браун.