Някои големи инвеститори виждат предупредителни знаци пред пазарите, но в същото време запазват позициите си.

Египетският милиардер Нагиб Сауирис обаче действа активно: той е инвестирал половината от състоянието си - в размер на 5.7 млрд. долара, в злато.

Според Сауирис, цената на златото ще продължи да расте и ще достигне 1 800 долара за тройунция, в сравнение с малко над 1 300 долара в момента, докато “надценените” пазари на акции се сриват.

“В края на краищата, имаме Китай, а те няма да спрат да потребяват. Хората също така имат склонност да прибягват към златото във времена на криза, а в момента има много кризи,” казва Сауирис.

“Вижте Близкия изток и останалата част на света. Доналд Тръмп пък не помага въобще на ситуацията.”

Президентът на САЩ обаче помага на Сауирис най-малко по един начин – ако се стигне до мирно споразумение със Северна Корея, инвестициите на египтянина в страната може най-накрая да му се отплатят.

След като в продължение на 10 години той чака, за да върне в страната си всичките си печалби и да контролира своя мобилен оператор, вторият най-богат човек в Египет твърди, че евентуално споразумение би му позволило да вземе част от доходността си.

“Поемам всички удари, плаща ми се във валута, която не се обменя много лесно. Вложих много пари, построих хотел и направих много добри дела там,” казва Сауирис, който основава първия телеком в Северна Корея - Koryolink.

Разходите и приходите на оператора в момента не се включват във финансовите отчети на холдинговата компания на Сауирис Orascom Telecom Media & Technology Holding SAE.

През годините Сауирис е бил подлаган на натиск от “всяко западно правителство в света” заради присъствието си в страната. Неговият съвет към правителствата и към Тръмп, преди очакваната му среща със севернкорейския лидер Ким Чен-ун, е: Не го заплашвайте и му обещайте просперитет в замяна на отстъпки по ядрената програма.

“Познавам севернокорейците. Те са много горди и няма да се огънат под заплахи и натиск. Просто се усмихвате, сядате и говорите с тях и нещата ще се получат,” казва той.

Саурис, който е син на Онси Сауирис, основател на Orascom Construction, си създава име чрез инвестиции в телекомуникационния сектор на Египет и на не дотам популярни пазари, като Ирак, Пакистан, Северна Корея и Бангладеш.

Той също така придоби италианската Wind Telecomunicazioni, преди да я слее с Veon Ltd. през 2011 г.

След това Сауирис диверсифицира дейността си към финансовия сектор, като купи египетската инвестиционна банка Beltone Financial Holding и се опита да придобие CI Capital Holding, за да създаде най-голямата инвестиционна банка в Египет. Офертата му обаче бе блокирана.

Той развива и миннодобивна дейност, като заедно със семейството си е най-големият инвеститор в сектора в родината си, благодарение на дяловете в Evolution Mining, Endeavour Mining Corporation и La Mancha Resources Inc.

“Трябваше да убеждавам майка ми отначало,” споделя Сауирис в интервю за Bloomberg. “Това бе една много добра инвестиция за мен. Наскоро продадох част от дела си в Evolution, защото искам да инвестирам в Латинска Америка и Източна Европа.”

Суирис е от семейство на инвеститори. Неговият по-малък брат Насеф Сауирис, който е най-богатият човек в Египет, е най-големият акционер и главен изпълнителен директор на производителя на изкуствени торове OCI NV.

Той също така е най-големият акционер в строителната компания Orascom Construction Ltd.