Чистач в Южна Корея, който намери седем златни кюлчета в кошче за боклук, ще може да ги задържи, ако никой друг не предяви претенции към тях.

Мъжът намерил изхвърлените златни кюлчета, всяко от които тежи по 1 кг и било увито във вестник, на международното летище Инчон в Сеул, според местни медии, цитирани от CNBC.

Общата стойност на златните кюлчета е 350 млн. вона (325 000 долара).

Собственикът на кюлчетата е кореец, според базираната в Сеул новинарска егенция Yonhap. Други двама мъже пък са изхвърлили златото по молба на собственика, страхувайки се от митническа проверка.

От Yonhap информират, че според полицията, двамата мъже пътували от Хонконг за Япония и минали през Южна Корея, смятайки, че там по-лесно ще заобиколят митническата проверка.

Независимо дали собственикът ще предяви претенции към изхвърленото злато или не, чистачът ще може да задържи между 5 и 20% от пазарната стойност на златото, което възлиза на между 17.5 млн. вона (16 250 долара) и 70 млн. вона (65 000 долара), съгласно законодателството на Южна Корея, пише Korea Times.

Той обаче може и да не получи нищо, ако стане ясно, че златото, което е намерил, е свързано с някаква криминална дейност.