Родният град на Карл Маркс ще организира празненство за 200-годишнината на автора на „Комунистическия манифест“, а Китай ще плати за този подарък.

Град Трир, в Западна Германия, се подготвя за множество посетители за 200-ата годишнина от рождението на Маркс този уикенд, с политически речи, демонстрации и представянето на статия, проектирана и финансирана от Китай.

Огромният интерес отвън към рождения ден на Маркс изненадва спокойното градче на река Мозел.

Хората в Трир, който бе част от капиталистическата Западна Германия след Втората световна война, “отдавна се чувстват леко засрамени относно Маркс,” казва говорителят на града Марк Шмиц, който прие китайска държавна телевизия и шестима репортери от новинарската агенция Xinhua.

“Наясно сме с факта, че това е част от по-голямо възраждане на интереса към Маркс в Китай,” казва Шмиц.

Със започващите днес празненства в Пекин, Китай прави Маркс част от усилията за вдъхване на нов живот на комунистическото си наследство и подкрепя нарасващото си световно влияние.

Празненствата включват отдаване на почит в Голямата зала на народа и документална поредица на китайската национална телевизия, озаглавена “Маркс е прав.”

Пуснаха банкнота от 0 евро за 200-годишнината на Карл МарксГерманският град Трир се опитва да извлече максимална полза от 200-годишнината на именития си жител

В Трир посетителите ще могат да видят арт инсталация от 500 фигурки на Карл Маркс при римската порта на града, докато отпиват Мозелско вино на име Das Kapital, произведено специално за случая.

От градската управа в Трир се надяват на ръст в туризма, след като в събота бъде открита 5.5-метрова статуя на Маркс в присъствието на членове на германското правителство (макар и без канцлера Ангела Меркел, която е израснала в Източна Германия).

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще даде начало на празненствата с реч в Трир днес.