Френският петролен гигант Total готви изтегляне от Иран поради опасност от американски санкции срещу компанията.

Така Total няма да могат да реализират договорения проект на стойност 2 млрд. долара за разработка на иранското гигантско газово находище South Pars.

В изявление френската компания посочва, че е принудена да прекрати всички свързани операции в срок до 4 ноември, освен ако не получи специално разрешение от САЩ, което да действа като изключение от евентуални санкции, предава CNN.

Сделката между Иран и Total бе обявена в края на 2016 г., като френската компания трябваше да оперира находището в партньорство с китайската държавна петролна компания CNPC и иранската Petropars. Total щеше да има 50.1% от общата компания между трите страни.

Решението на Total идва, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви през миналата седмица, че изтегля страната си от споразумението относно ядрената програма на Иран и възстановява политиката на санкции срещу арабската страна.

Сделката, водена от предшественика на Тръм в лицето на Барак Обама, предвиждаше ограничаване на иранската ядрена програма в замяна на вдигане на санкциите. Това помогна на Иран да увеличи износа си на петрол, като западните компании възстановиха търговията със страната.

Иран подписа голяма газова сделка с френска и китайска компанияТова е най-голямата международна сделка за Иран, след като голяма част от икономическите санкции срещу страната бяха вдигнати през 2016 г.

Германия, Франция и Великобритания не последваха примера на Тръмп и отказаха да се изтеглят от споразумението, като стартираха разговори с иранското правителство относно защитата на икономическите интереси на двете страни в сделката.

Въпреки това, големите европейски компании не искат да поемат риска да продължават да инвестират и оперират в Иран. Изпълнителният директор на Siemens Джо Кесер коментира, че решението на Тръмп на практика означава, че компанията няма как да прави бизнес в Иран.

Компаниите, които не се съобразят с политиката на САЩ, рискуват да бъдат извадени от щатската финансова система, като освен това ги грозят и евентуални санкции от страна на американските власти.

„Total винаги е била ясна, че не може да си позволи да бъде изложена на вторични санкции, които могат да включват загуба на финансирането в долари от щатските банки за международните ни операции”, се посочва в изявлението.

Компанията признава, че щатските банки са отговорни за над 90% от финансирането ѝ. Освен това Total има голям брой акционери в САЩ, където оперира сериозно количество от бизнеса си.

Петролните корпорации масово се насочват към ИранЧуждестранните инвестиции в петролната индустрия на Иран ще се засилят драстично в идните 5 години

Възможността Total да получи изключение от санкциите изглежда почти нулева. Джейсън Тювей от Capital Economics отбелязва, че Тръмп все пак е дал някои изключения относно митата за международна търговия на стомана и алуминий.

По думите му, ако трябва да се следва реториката на САЩ, едва ли тук ще има някакви изключения от общото правило, целящо да постави Иран под напрежение.

Total посочват, че са изхарчили около 40 млн. евро за проекта South Pars. Очакваше се газовото находище да започне да функционира през 2021 г.

Други големи европейски компании, като Volkswagen и Airbus, също заздравиха бизнес връзките си с Иран в резултат на споразумението от 2015 г.