Все повече хора у нас финансират покупката на недвижим имот чрез потребителски кредит. Ниските цени на имотите, спрямо тези в съседните страни, и облекчената процедура за теглене на потребителски заеми, за сметка на по-сложния процес при ипотечните кредити, са основните причини за тази тенденция.

Това стана ясно от думите на Екатерина Кирилова, член на Управителния съвет и главен търговски директор на УниКредит Консюмър Файненсинг, по време на икономическия форум „Шумът на парите“, организиран от Profit.bg.

Миналата 2017 г. се оказва рекордна по отношение на стоковото кредитиране в България, посочи Кирилова. Средният размер на теглените потребителски кредити се повишава, което свидетелства, че потребителите у нас се чувстват комфортно да залагат на по-скъпи стоки.

Освен добрата макроикономическа обстановка, основен принос за тази тенденция има и това, че българите започнаха да се ползват от удобството на пазаруването с отложено плащане.

„Повиши се пенетрацията на този вид кредитиране“, каза главният търговски директор на УниКредит Консюмър Файненсинг. По думите ѝ, миналата година е донесла бум в потребителското кредитиране, което е нараснало с над 1.3 млрд. лева. „Почти половината от този ръст се дължи на потребителското кредитиране, което е прецедент“, каза тя.

По думите ѝ, тенденцията продължава и през тази година, тъй като за месец март ръстовете при потребителското кредитиране изпреварват тези при ипотечните заеми.

Друга причина за ръстовете в кредитирането е навлизащата дигитализация, която прави все по-достъпни различните финансови продукти, като, според Кирилова, у нас има голям потенциал за развитие на тези канали.

Процесът по дигитализация обаче може да бъде спънат от европейската регулация, позната като Общ регламент за защита на личните данни в Европейския съюз. Според Кирилова, съчетаването на регулациите с дигитализацията е предизвикателство за бизнеса.

„Получи се нещо като пандемия с това, че могат да ви използват данните. Ако не предоставите данните си, как ще достигне до вас най-доброто предложение? Не се поддавайте на спекулации по темата“, каза тя, добавяйки, че УниКредит Консюмър Файненсинг е готова да отговори на новите регулации.

По отношение на евентуалното приемане на еврото у нас, Екатерина Кирилова посочи, че това ще донесе много плюсове за потребителите. „Безспорно ще се отрази от гледна точка на това, че българите ще могат да ползват продукти, които са равностойни на европейските“, каза тя, добавяйки, че ще има благотворен ефект върху трансакционната политика у нас.

Според нея лихвите по потребителските заеми са достигнали до „санитарния минимум“, като оттук нататък ще вървят по-скоро нагоре.

Повече информация за Шумът на парите можете да намерите на сайта на събитието или във Фейсбук.

Спонсори на конференцията Шумът на парите през 2018 г. са Първа Инвестиционна банка, CSOFT, Philip Morris, SIRMA Group, Градус, ALCOMET, TBI BANK, Admiral Markets, Qatar Airways, Garitage park, Arco Real Estate, Opel, Residential Park Lozen, Aмерикански университет в България, Юг Маркет и Юг Маркет Фонд Мениджмънт, Пощенска Банка, International Hotel Casino & Tower Suites, Amundi asset management, Сосиете Женерал Експресбанк, Mining.bg и Hotel Rila Borovets.

Организационен партньор на събитието е агенцията за връзки с обществеността United Partners.

Медийни партньори на събитието са Novini.bg, Economic.bg, Kaldata.com, Offnews.com, Imot.bg, ФАКТИ, Businessmap.bg, в. Труд и сп. Икономика.