Как да се защитите от нитратите?
Обичайната мисъл, когато става въпрос за плодове и зеленчуци, че тези храни са източник на витамини, може да ви изиграе лоша шега. Освен полезни вещества, пресните плодове и зеленчуци съдържат нитрати – вещества, които тровят човешкия организъм.
Ако съставим списък с най-безопасните зеленчуци, то на челните позиции ще видим морков, цвекло, домати, чушки, грах, фасул и картофи. Спанакът, магданозът, лукът, прясното зеле – те са в пъти по-опасни, което означава, че трябва да ги консумираме умерено.
Тук е моментът да отбележим, че за възрастния човек въздействието на нитратите може да бъде незабележимо. За едно дете обаче то е опасно, тъй като провокира проблеми със стомаха и дори натравяне.
Как да не станете жертва на нитратите?
1. Избирайте плодове със средни размери – в тях има по-малко вредни вещества.
2. Купувайте зеленчуци, които имат естествен аромат, а също така – непродължителен срок на съхранение.
3. Обръщайте внимание на цвета на зеленчуците. Дръжката на чушката трябва да бъде зелена. Репичката – равномерно оцветена, без тъмни петна. Листата на прясното зеле – яркозелени, блестящи. Краставиците – тъмнозелени, никакъв салатен или жълтеникав оттенък.
Как правилно да обработваме пресните зеленчуци?
1. Основно правило – измивайте добре всички зеленчуци под течаща студена вода. След това ги оставете потопени във вода 20 минути. По възможност излейте водата и повторете процедурата. Така ще неутрализирате повечето нитрати.
2. Задължително белете краставицата. Ако забелязвате позеленели части в картофа или моркова, отрежете ги.
3. Ако за приготвянето на ястия са ви необходими варени зеленчуци, задължително използвайте термообработка. По този начин нивото на нитратите се понижава с 80%. Важно: не използвайте в този случай зеленчуковия бульон.
4. Не използвайте в храната стеблата на магданоза, копъра, спанака и други зеленолистни зеленчуци. Именно в тях се натрупват най-много вредни вещества.
5. Купувайте неголямо количество зеленчуци, яжте само пресни плодове. Ако съхранявате продуктите в хладилник, нитратите се превръща във нитрити, а консумацията им провокира дисфункция на кръвта – кръвта по-зле пренася кислорода в организма.