Малкият американски щат Вермонт излезе с предложение, на което някои хора трудно биха устояли.

Губернаторът на щата Фил Скот подписа допълнение в закона, което предлага 10 хил. долара на всеки, който се премести да живее във Вермонт, работейки от дистанция за работодател, намиращ се извън щата, предава CNBC.

Програматa за безвъзмездна помощ за отдалечени работници влиза в сила от 1 януари 2019 година, като чрез нея ще се покриват разходите по преместване, настаняване и тези свързани с набавяне на необходимите неща за дистанционна работа.

Грантовете могат да бъдат използвани за релокация, компютърен хардуер и софтуер, широколентов интернет и достъп до споделени офиси.

Според закона Вермонт ще отдели от бюджета си средства за 100 гранта през първите три години, като след това ще се добавят по 20 допълнителни места за кандидати всяка следваща година.

Получателите на грантовете ще получат 10 хил. долара в рамките на 2 години.

Политиката цели да коригира проблемите, свързани със застаряването на населението на щата. Богатият на природни красоти щат лека полека стеснява данъчната си основа.

„Вермонт продължава да остарява и старее по-бързо от цялата страна като цяло”, пише Арт Улф за Burlington Free Press.

„През последния четвърт век средната възраст на национално ниво се увеличи с близо 5 години до 37.8, докато тази във Вермонт скочи с 10 години”, пише авторът.

Това превръща Вермонт в един от щатите с най-възрастно население.

Градче без престъпления ще ви плати, за да се заселите в негоЕдно средновековно градче в Италия ще ви плати, за да се преместите да живеете в него

В допълнение на грантовата програма, законовите мерки предвиждат и друга инициатива за привличане на нови граждани. Целта е да се убедят туристите да останат за постоянно да живеят в щата. Годишно около 13 млн. туристи посещават китното място.

Идеята е местната туристическа администрация да свързва туристи с локлани работодатели, обществени лидери и потенциални съседи.

„Имаме около 16 хил. работници по-малко спрямо 2009 година. Поради това разширяването на трудовата сила е един от главните приоритети на моя кабинет”, казва губернаторът Скот в изявление.

„Трябва да мислим нестандартно, за да помогнем на повече граждани на Вермонт да навлязат на пазара на труда, както и да привлечем повече работещи домакинства и млади професионалисти в щата ”, добавя той.

Инициативата, касаеща туристите, ще стартира след четири седмици.