Binance - една от най-големите борси за криптовалути в света, обяви създаването на „Фонд за социален принос” на стойност 1 млрд. долара, който ще инвестира в блокчейн и крипто проекти.

Ела Жанг, ръководител на инвестиционната програма на Binance Labs, посочи по време на онлайн среща, че капиталът за фонда ще дойде от собствените резерви на Binance, като компанията цели да даде своя принос към крипто екосистемата, предава CoinDesk.

Binance ще вложи 1 млрд. долара на 10 отделни етапа от по 100 млн. долара всеки, като в крайна сметка ще създаде комбинация от фонд на фондовете (такъв, който ще инвестира в други фондове) и фонд за директни инвестиции в блокчейн проекти.

От гледна точка на фонда на фондовете, шефът на Binance Labs посочва, че се търсят 20 фонда, в които да бъде инвестирано, като изискането е всеки един фонд да управлява активи за поне 100 млн. долара.

Инвестициите ще се реализират чрез собствената криптовалута на Binance, която носи името BNB.

Първият проект, който ще получи подкрепа от Binance, е инициатива за споделено пътуване, използваща блокчейн, обяви Чен Уейксинг, изпълнителен директор на разработчика Funcity и основател на китайската компания за споделено пътуване Kuaidi Dache, от която се оттегли.

„Вярваме, че това е социален експеримент. Binance Labs се надява да работи с повече вдъхновяващи проекти с цел проучване на блокчейн приложенията и заедно да вървим напред с растежа на индустрията”, коментира Чен по време на изложение в Китай, проведено през миналата седмица.