Журито на конкурса Мис Америка вече ще оценява кандидатките не по красота, а по ум.

От регламента на надпреварата бяха премахнати кръговете, в които момичетата се представяха по бански констюми и вечерни тоалети, съобщиха организаторите.

Промените за 2019 г. представи Мис Америка за 1989 г. Гретхен Карлсън, която е и председател на Съвета на настоятелите на конкурса. Пред телевизия ABC тя заяви: "Ние вече не сме конкурс за красота".

"Ние сме състезание и вече няма да оценяваме кандидатките по външния им вид. Това са огромни промени", заяви първата бивша „Мис Америка“, станала председател на борда на организаторите.

A post shared by Miss America (@missamerica) on

"Основният критерий за оценяване ще бъде онова, което излиза от устата им. Това, което ни интересува, е какви са техните интереси и инициативите им за социално въздействие. Искаме да оценим постиженията и талантите им", посочи миската.

Едно от лицата на телевизия Fox News, Карлсън е бивш лидер на движението #MeToo. Тя осъди бившия главен изпълнителен директор на Fox News за сексуален тормоз преди две години.

Най-големите гафове на конкурси за красотаЦял свят бе шокиран от нелепата грешка, която водещият на Miss Universe Стийв Харви допусна

Изданието на конкурса Мис Америка 2019 ще се проведе в Атлантик Сити на 9 септември и ще се излъчва по ABC. Именно там се провежда и първото издание на надпреварата през 1921 г., което е спечелено от Маргарет Горман.