Вятър, дъжд и лед са ваяли скалните феномени Бримъм рок през последните 320 милиона години - около 100 милиона години преди първите динозаври да населят Земята.

Национална забележителност и район с изключителна природна красота, мястото привлича хиляди посетители към Северен Йоркшир във Великобритания.

По-рано този месец обаче на скалите, придобили формите си за милиони години борба с природните стихии, са нанесени непоправими щети в рамките на няколко секунди.

"Около 8:45 ч. в петък, 1 юни, група от петима младежи са забелязани да бутат скала в горната част на Бримъм рок", съобщи полицията на Северна Йоркшир.

A post shared by Balázs (@blaisezor) on

Те я избутват от върха, в резултат на което са причинени непоправими щети на природния феномен, който в момента е в потенциално опасно състояние, казват още властите.

Кои нации са най-ужасните туристиТуристите от кои нации най-често пикаят в басейна?

Освен разрушаването на една от скалите, младежите са издълбали имената си в друга, грубо нарушавайки повърхността й, съобщава Daily Mail.

Вандализмът предизвиква възмущение в социалните медии, а полицията призова за съдействие в опит да разкрие самоличността на отговорните за него.