Канадската полиция разследва кражба на творба, създадена от анонимния британски уличен художник Banksy. Платното е било изнесено по време на неофициална изложба в Торонто, показваща работи на твореца, предава BBC.

Обирът е станал през миналия уикенд, като за липсата се е разбрало след сигнал до полицията за влизане с взлом в изложбената зала.

Властите посочват, че откраднатата творба, носеща името Trolley Hunter, се оценява на 35 хил. долара.

Полицията помоли за помощ гражданите, като разпространи кадри на мъж, влизащ в изложбената зала малко след 5 часа сутринта местно време, след което, след кратко лутане, взима творбата и бързо напуска помещението с нея.

Изложбата показва 80 творби на Banksy, част от частна колекция.



Изложбата, носеща името The Art of Banksy, е организирана от Стив Лазаридис, бившия агент на анонимния уличен артист.

Лазаридис е работил с мистериозния графити артист от английския град Бристъл в продължение на 10 години. Самият Banksy няма нищо общо с организацията на изложбата.

Колекцията, показана в индустриална сграда в Торонто, се оценява на 35 млн. долара.

Творбата Trolley Hunters е от 2007 г., като изобразява трима клечащи ловци, дебнещи количка за пазаруване.

Промоторската компания, стояща зад изложбата, потвърждава, че творбата е изчезнала по време на подготовката на събитието, което официално отвори врати през тази седмица.

Banksy е познат по целия свят със своите находчиви графити на политически и социални теми, като до ден-днешен не е разкрил истинската си самоличност.