Въпреки нарастващите очаквания, че част от големите производителки на петрол от ОПЕК ще повишат добива си, от Goldman Sachs продължават да смятат, че цената на суровината ще премине границата от 80 долара за барел.

Вчера фючърсите на петрола отчетоха минимален ръст, но днес отново възобновиха спадовете си от предходната седмица. Основната причина за това е ескалацията на напрежението в търговските отношения между САЩ и Китай.

Друга причина, която от анализаторите от Goldman изтъкват, е, че се очаква страните от ОПЕК и Русия да повишат дневния си добив с 1 млн. барела до края на 2018 г. и с нови 500 000 барела за първото полугодие на 2019 г.

Страните-производителни от ОПЕК ще се срещнат след два дни, за да дискутират именно политиката си в следващите месеци, както и дневния си добив.

„Анализизът ни продължава да сочи намаляване на запасите от петрол. Ето защо потвърждаваме предходната си прогноза за лятото на цената на петрола от сорт Брент от 82.50 долара за барел", посочват от Goldman пред CNBC.

Печалбите на авиокомпаниите падат поради ръст в цената на петролаМеждународната асоциация за въздушен транспорт (ИАТА) занижи прогнозата си за печалбата на водещите авиокомпании по света

Въпреки риска от движение на цената в обратна посока, от Goldman напомнят и проблемите с добива на петрол в страни, като Иран и Венецуела.

Петролът от сорта Брент се търгува в момента на цена от 74.65 долара за барел, или с 0.92 на сто по-ниско от вчера. Американският „лек“ суров петрол губи 0.93 на сто, до 65.24 долара за барел.