Светкавиците са навсякъде

Светкавиците удрят повече от осем милиона пъти на ден по цял свят. Това е около 93 пъти в секунда.

По-гореща е от слънцето

Колко гореща е мълнията? Около 50 000 ° F - пет пъти по-гореща от повърхността на слънцето.

Вярвайте или не, периодът след силна буря обикновено е най-опасен

Тогава има паднали дървета, скъсани електропроводи, наводнения, отломки, счупени стъкла и остри предмети навсякъде. И тъй като светофарите не работят и хората са в паника, се стига и до инциденти.

Да, наистина може да валят жаби, риба и други странни неща

Това е рядко метеорологично събитие, но учените твърдят, че силните ветрове от торнадо или буря могат да бъдат достатъчно мощни, за да вдигнат животни и предмети високо във въздуха. В един малък австралийски град е имало стотици риби, падащи от небето през 2010 г.

Не е добра идея да взимате душ по време на гръмотевична буря

Ако светкавицата удари къщата ви, тя може да мине през водопроводната мрежа и да удари всеки, който е в контакт с водата. Има случаи на хора, ударени от гръм, докато се къпят, мият съдове или перат.

Не стойте под дървени конструкции

"Подслонът" в парка, голф игрище или басейн може да ви предпази от слънце и дъжд, но при гръмотевична буря може да бъде смъртоносен капан. Освен ако не е специално изграден подслон със защита за мълниезащита (повечето не са), стоенето под дървена конструкция действително увеличава шансовете ви да бъдете ударени от мълния.

Светкавицата може да предизвика много дъжд

Според измерване, тропическата буря Клаудет е довела до падането на 110 см дъжд за 24 часа - най-голямото количество дъжд, регистрирано някога за ден. Това се случва в Алвин, Тексас, през юли 1979 г.

11 забележителни снимки от цял святСнимки, направени в перфектния момент

Можете да бъдете ударени от мълния, дори когато не вали

Около 10% от ударите от мълния се случват, дори и да не вали.

През 80-те години самолет на НАСА прелетява през 1 496 гръмотевични бури

Той е ударен от светкавица повече от 700 пъти. Това е част от усилията за подобряване на стандартите за защита от мълнии в авиацията и тя работи. Днес търговски самолет бива ударен от светкавици около веднъж годишно, обикновено без последствия.

Дръжте краката си събрани

Ако някога сте застигнати от буря и няма безопасно място да се подслоните, стойте на едно място със събрани крака. Клекнете долу и изчакайте бурята да премине.

Балоните помагат да се предскаже времето

Всеки ден, два пъти дневно от близо 900 места по света едновременно се пускат гигантски балони, които измерват надземните данни за времето, като температура, влажност и скорост на вятъра, и предоставят жизненоважна информация, която метеоролозите използват, за да направят прогнози и да предсказват бури.

Дори и най-добрата защита може да развали уредите ви, ако светкавицата удари директно къщата

Електрониката днес е по-уязвима от преди, така че не е нужно много, за да се повреди. Единственият начин да бъдете сигурни, че уредите ви са защитени, е да ги изключите от мрежата, преди бурята да удари.

Тя може да удари два пъти

Светкавицата може да удари едно и също място два пъти - и често го прави, особено предмети, които са високи, остри и изолирани. Емпайър Стейт Билдинг, например, бива ударен почти 100 пъти годишно.

Не е нужно да има дъжд

Можете да бъдете ударени от светкавици, дори когато не вали. Около 10 до 12 процента от ударите от мълния стават на места, където няма дъжд.