От 1990 г., когато Комисията по околна среда на Американския институт на архитектите (AIA) беше домакин на първите награди COTE Top Ten, обявяването на проектите-победители всяка година се очаква с нетърпение.

Всеки дизайн се оценява въз основа на 10 принципа за проектиране, включително социално, екологично и финансово въздействие.

Вижте част от проектите, номинирани тази година:

Sonoma Academy’s Janet Durgin Guild & Commons | WRNS Studio

Дизайнът на Janet Durgin Guild & Commons е силно повлиян от философията на академията Сонома. Структурата е на два етажа, които се сливат с околността.

Освен това Академията разполага с фасада и щори, които се адаптират според климата, както и градина на покрива. Всичко това е построено и обзаведено с местни материали.

Сградата на Georgia Tech Engineered Biosystems | Lake Flato + Cooper Carry

Интелигентно проектирана и оборудвана с най-новите технологии, тази сграда е лаборатория, разположена в центъра, от двете страни на която има крила, в които се помещават заседателни зали и офиси.

Новата Съдебна зала в САЩ | Skidmore, Owings & Merrill LLP

Тази 10-етажна правителствена сграда се състои от 32 съдебни камари, 24 съдебни помещения и няколко други административни стаи. Структурата отговаря на всички цели на GSA (General Service Administraton) за 2020 г. и нейната ангажираност към устойчивостта дори получи сертификат LEED Platinum.

Семейна къща на Нанси и Щефан Гранд | Leddy Maytum Stacy Architects

От 1981 г. тази организация с нестопанска цел предлага безвъзмездно временно жилище на семействата на критично болни деца, които се лекуват в Детската болница в Сан Франциско. Сред най-устойчивите й характеристики са енергийно ефективните жилищни пространства.

Къщата на Ortlieb’s Bottling | KieranTimberlake

Kieran Timberlake превърна стара фабрика за бутилиране на бира в студио и тестова база, снабдена с магазин, лаборатория за производство и няколко стаи за почивка. Сградата използва дневна светлина, термална маса и саморегулиращи се прозорци, за да създаде естествена вентилационна система, която намалява нуждата от традиционни енергийни източници със 70%.

Sawmill| Olson Kundig

Olson Kundig проектира еднофамилен дом от 500 кв. м в пустинята Мохаве. Къщата издържа на екстремна топлина и работи ефективно без конвенционалните удобства на мрежата.

10 устойчиви курорта в Ко СамуиТук луксът и устойчивостта вървят ръка за ръка

Библиотека в Албион| Perkins+Will

Като една от най-посещаваните библиотеки в Торонто, тя се нуждае от разширяване, но вместо да ремонтира съществуващата сграда и да затвори библиотеката в продължение на две години, градът реши да построи нова, екологична и архитектурно иновативна сграда на мястото на съседния паркинг.

Галерия Renwick на Smithsonian American Art Museum | DLR Group

Оригинално проектирана от Джеймс Ренуик - младши като първокласен музей на изкуството в страната, построен специално като галерия, реставрацията на Renwick Gallery доведе ди инфраструктурни подобрения и енергийна ефективност, като намали консумацията с 50%.

Арт институт Сан Франциско – Fort Mason Center Pier 2| Leddy Maytum Stacy Architects

Исторически известен военен склад във Форт Майсън наскоро бе превърнат в луксозно училище за художници, използващо прогресивни, устойчиви техники при строителството му. Съоръжението също така е домакин на публични изложби.