Президентът на САЩ Доналд Тръмп посочи, че световните лидери, присъствали на срещата на НАТО, са дали съгласие да увеличат разходите за отбрана.

По думите на Тръмп по време на срещата в Брюксел е бил постигнат „огромен напредък”, предава Financial Times.

Щатският президент казва, че неговите колеги президенти на страните-членки на НАТО са дали съгласие да увеличат разходите си за отбрана до „нива, които не са достигали никога преди”.

„НАТО вече е една добре настроена машина”, казва Тръмп, посочвайки колко важно е „споделянето на тежестта”.

„Чудесен, чудесен дух идва от тази стая”, каза Тръмп, добавяйки, че американският анганжимент към НАТО - съюз, който е в основата на западната сигурност, „остава много силен”.

Думите на Тръмп идват на фона на седмица, в която той критикуваше отделни членове на НАТО, и по-конкретно Германия, за техните разходи за отбрана, повтаряйки, че не е честно САЩ да поемат по-голямата част от сметката.

Президентът на САЩ обърна внимание и на доставките на руски газ за Германия, наричайки страната „пленник на Русия” поради енергийната ѝ зависимост от Кремъл.

Тръмп коментира Русия преди предстоящата си среща с Владимир Путин, казвайки, „честно казано, може би всички ще имат добри взаимоотношения с Русия”.

По думите му, Путин не е нито приятел, нито враг, но той е „в крайна сметка конкурент”, с който се радва на топли взаимоотношения.

Тръмп очаква да повдигне въпроса за Украйна пред своя руски колега, както и да го попита дали Русия се е намесвала в изборите в САЩ през 2016 г. „Всичко, което мога да направя, е да кажа „направи ли го и не го прави отново”, посочи щатският президент.

По темата Европейски съюз, Тръмп каза, че „бркезит си е брекзит... хората гласуваха за раздяла, така че, според мен, това и ще направят”.

Той посочи, че Великобритания и ЕС имат проблеми с имиграцията, което, според него, е причината за вота за напускане на Общността.

„Мисля, че във Великобритания ме харесват доста”, добави президентът на САЩ.