Китайската полиция е конфискувала над 1.5 млн. долара под формата на криптовалути, като част от акция по разбиване на хазартна платформа, събираща залози за Световното пъвенство по футбол в Русия.

Властите първоначално забелязали анонимната хазарна платформа през май, благодарение на рекламни послания, посочващи, че сайтът „ще приема международно признати криптовалути, включително биткойн, етер и лайткойн”, съобщава китайската държавна информационна агенция Xinhua, цитирана от CoinDesk. Разследването започнало скоро след това.

Властите разкрили, че сайтът, базиран в чужбина, прилага стандартния хазартен модел, но с тази разлика, че залозите се правят чрез криптовалути. Така платформата се е възползвала от "дупка в закона", която позволява да се прикриват печалби благодарение на трансакциите във виртуални валути.

За 8 месеца съществуване сайтът е бил използван от около 330 хил. души, отчитайки трансакции за 1.5 млн. долара.

Най-големият хазартен център в света поглежда към криптовалутитеХазартният бизнес досега не обръщаше сериозно внимание на криптовалутите

Полицията е арестувала шестима организатори на хазартната платформа, конфискувайки виртуални валути на стойност 1.5 млн. долара, както и 750 хил. долара под формата на банкови депозити, държани в китайски юани.

Говорител на полицията в провинция Гуандун посочва, че властите ще продължат да следят ситуацията с платформи за футболни залози, съветвайки футболните фенове да гледат мачовете „рационално и съзнателно”.