Facebook Inc. очевидно не е непробиваема.

Акциите на гиганта в сферата на социалните медии изгубиха близо една пета от стойността си след края на борсовата сесия вчера, след като финансовият отчет на компанията не оправда очакванията и показа, че ръстът на потребителите се забавя. Слабите резултати притесниха и инвеститорите.

Акциите на Facebook поевтиняха с около 7% веднага след излизането на финансовия отчет на компанията, след което спадът се задълбочи до над 20%. Близо 34 млн. акции на компанията смениха собствнеиците си, което е доста над търгуваните средно 17 млн. книжа дневно през последния месец.

Ако това поевтиняване на акциите се задържи и в днешната сесия, Facebook ще изгуби над 100 млрд. долара от пазарната си капитализация и ще изтрие ръста в цената на акциите си от началото на годината. Към края на следборсовата търговия акциите на Facebook се търгуваха с понижение в цената от 20%, на 173.50 долара за брой

Акциите на компанията се възстановиха от поевтиняването си по-рано през годината след скандала с Cambridge Analytica. Намаляващите приходи и ръст на потребителите обаче, в комбинация с предупреждението от ръководителите на компанията, че тази тенденция ще продължи, изглежда сложиха край на доброто представяне на книжата.

Базираната в Менло парк, Калифорния, компания обяви 5.12 млрд. долара нетна печалба за тримесечието, или 1.74 долара печалба на акция, в сравнение 3.89 млрд. долара, или 1.32 долара на акция, за същия период година по-рано. Предварителните очакванията на анализаторите бяха за печалба на акция в размер на 1.71 долара.

Печалбите обаче не са това, което притесни инвеститорите. Facebook отчита 13.04 млрд. долара продажби, което е с 41.9% повече на годишна база, но бе по-малко от това, което анализаторите очакваха. Ръстът на потребителите остава без промяна в САЩ и Канада и намалява в Европа, в сравнение с предходното тримесечие.

Цената на акциите на компанията обаче тръгна рязко надолу, след като финансовият директор Дейвид Уенър обяви, че от компанията очакват забавянето в ръста на приходите да продължи.

“Темпът на растеж на общите ни приходи ще продължи да намалява и през второтополугодие на 2018 г.“, заяви Уенър. Той също така обяви, че Facebook очаква разходите да нараснат с 50 – 60%, в сравнение с предходната година.

Личното състояние на главния изпълнителен директор на Facebook Марк Закърбърг намаля с 16.8 млрд. долара, вследствие на спада в цената на акциите. Ако това се запази до затварянето на борсата днес, той ще падне от трето на шесто място в индекса на милиардерите на Bloomberg.

Това също така ще изтрие цялото увеличение от 13.7 млрд. долара на богатството му за 2018 г., което ще намалее до под 70 млрд. долара.