IBM стартира платформа, базирана на блокчейн технологията. Услугата е предназначена за банки и финансови институции, които искат да съкратят разходите си, свързани с вътрешни операции.

Блокчейн технологията представлява инфраструктурата, която стои зад криптовалутите, но IBM се надяват, че финансовите институции ще препознаят в нея метод за намаляване на оперативните разходи и такси, предава CNN.

Блокчейн технологията, най-общо казано, представлява дигитална счетоводна книга, в която записите са уникални и не могат да бъдат подправяни, което предполага изключително високо ниво на сигурност.

Новата платформа на IBM носи името LedgerConnect. Финансовите компании имат достъп до блокчейн услуги, които ще помогнат за рационализиране на търговските процеси и вътрешните операции чрез установяването на единен пакет от записи.

Понастоящем повечето банки оперират свои собствени индивидуални системи, което е доста скъпо начинание. IBM посочва, че банки, като Barclays и Citi, вече са взели участие в програмата.

Докато някои блокчейн системи, като тази на биткойн, са публични, IBM работи с финансовата компания CLS, която администрира трансакции в чуждестранни валути, за да поддържа своята блокчейн услуга частна.

По думите на Кейт Беър, вицепрезидент глобални финансови пазари на IBM, този подход е изключително важен, тъй като частните мрежи дават сигурност на банките, че трансакциите са защитени.

Инициативата на IBM може да помогне на банките да разрешат един от скъпите си проблеми.

По данни от 2016 г. на Goldman Sachs, до 10% от търговията е предмет на грешки, които причиняват скъпоструващи отлагания.

Докладът на инвестиционната банка сочи, че именно блокчейн може да спести на финансовите институции по света между 11 и 12 млрд. долара годишно, само от редуциране броя на грешките, които иначе водят до по-високи оперативни разходи и такси.

По думите на Беър, платформата на IBM е само „отправна точка”, тъй като в бъдеще нови и институции и блокчейн услуги ще бъдат добавени в така наречения магазин за приложения.