Самолет Aeromexico със 101 души на борда се разби близо до летище в Северно Мексико вчера, оставяйки 85 ранени, двама от които в критично състояние.

Пилотът се опитал да отмени излитането от Durango International Airport поради лошото време, но не успял навреме и самолетът паднал в района след пистата, съобщиха официални лица, цитирани от Daily Mail.

Машината E190 е обхваната от пламъци, но пожарникарите бързо се справят с пожара, а пасажерите са отведени в местни болници, без никой от тях да загине.

Един от тях разказва, че заедно с дъщеря си е успял да напусне самолета през дупка в корпуса, след като салонът се изпълнил с дим и пламъци.

Според местните власти, машината е била ударена от силен порив на вятъра при отделянето й от земята, принуждавайки пилота да прекрати излитането. Пътниците разказват, че са чули силен шум, когато лявото крило на самолета се е ударило в земята.

Предотвратиха на косъм най-тежката авиокатастрофа в историятаСамолет на Air Canada за малко да се приземи върху четири самолета, чакащи за излитане, на летището в Сан Франциско

Властите посочват, че все още е рано да се говори за причината за катастрофата. Възможно е тя да се дължи на повреда или човешка грешка, а и времето със сигурност е било неблагоприятно за летене.

Над района е бушувала буря със силен вятър, дъжд и градушка, която дори е повредила съоръжения на летището.

Въпреки че няма загинали, двама от пътниците все още са в критично състояние, според ABC. На борда на самолета са пътували 97 пътници и 4 души екипаж. Сред тях е имало девет деца и две бебета. Източници посочват, че най-сериозно ранен е пилотът.

Самолетът е преминал техническа проверка през февруари, а екипажът се е качил на него добре отпочинал, започвайки работния си ден в Дуранго.

Бразилският самолет E190 е на около 10 години и преди да се присъедини към флотилията на Aeromexico, той е използван от две други авиокомпании.