Най-богатият човек в Саудитска Арабия - принц Алуалид бин Талал, често е наричан „Уорън Бъфет на Саудитска Арабия.“

Подобно на Бъфет, Алуалид успява да натрупа своето състояние чрез проницателни инвестиции. Тази седмица той обяви, че е инвестирал 250 млн. долара в Snap Inc, които му осигуряват 2.3-процетен дял в компанията.

Ето как принц Алуалид бин Талал използва относително малко количество пари, за да изгради един от най-скъпите инвестиционни портфейли в света, според Investopedia:

Богатството на Алуалид

След като завършва колеж, Алуалид бин Талал взема назаем 30 000 долара от баща си, за да основе ивестиционна компания. Той губи всичките пари в рамките на първите 12 месеца и в резултат на това му се налага да започне отначало. Ако превъртим времето напред до днешни дни, повече от 35 години след началото на кариерата му, Алуалид е един от най-богатите и успели инвеститори в света.

Към 8 август, 2018 г. основаната през 1980 г. от него компания - Kingdom Holding Company, е с пазарна капитализация от 33.35 млрд. саудитски риала, или 8.89 млрд. долара. Мажоритарният дял на Алуалид му определя лично състояние в размер на 18.7 млрд. долара. Той използва Kingdom Holdings, за да притежава дялове в международни компании от най-различни сектори, в това число банки, недвижими имоти, и здравеопазване.

Най-забележителните му инвестиции включват значителни дялове във Four Seasons Hotel Ltd., Citigroup Inc. и Euro Disney S.C.A.

Освен че контролира голям инвестиционен портфейл, Алуалид притежава огромен палат, в който работят 100 души, както и самолет Boeing 747. През 2015 г. той обеща да дари по-голяма част от състоянието си за благотворителност.

Детство и образование

Пътят на Алуалид към милиардерския статут не е история за достигане от крайна бедност до богатство. При раждането си през 1955 г., Алуалид става член на богатото кралско семейство на Саудитска Арабия.

Той е първият внук на първия монарх на Саудитска Арабия - крал Ибн Сауд, и племенник на последния крал - Абдула Сауд. Също така, бащата на Алуалид - принц Талал, преди време е бил финансов министър на Саудитска Арабия, а майка му - принцеса Мона ал Солх, е дъщеря на първия премиер на Ливан.

Снимка: Twitter

Като саудитец Алуалид е отгледан в семейство, което изповява исляма. Той също така показва признаци, че ще бъде успешен предприемач още в детството си. „Още като дете човек можеше да види решителността в погледа му“, казва неговата майка.

Негов приятел от детството му пък споделя, че всеки ден след училище двамата играели Монополи и Алуалид винаги успявал да го победи. „Мисля, че бях достатъчно умен, за да го надвия, но той винаги намираше начин да ме победи, така че знаех, че като порасне, ще печели пари.’’

Като тийнейджър Алуалид започва да се бунтува и в резултат на това родителите му го записват във военно училище, където да се научи на дисциплина. На 20-годишна възраст Алуалид напуска Близкия изток, за да учи бизнес администрация в САЩ.

Той получава бакалавърска степен от колежа Менло в Калифорния през 1979 г., а след това и магистърска степен по Социални науки от колежа Сиракюз в Ню Йорк през 1985 г.

Използване на възможностите

След като получава бакалавърската си диплома в САЩ, Алуалид се завръща в Саудитска Арабия, за да стартира бизнес кариера. По онова време страната е в икономически подем.

В онази ера Саудитска Арабия изисквала чуждите компании, които се интересуват от това да развиват дейност в страната, да имат партньори и представители, които са граждани на кралството. Това създава доходоносна възможност за местни бизнесмени, които искали да се облагодетелстват от голямото количество преки чуждестранни инвестиции, които влизали в страната.

В резултат на това, много хора, в това число и Алуалид, стават местни представители на международни компании и след това таксували тези компании с комисионна за всяка сделка, сключена в Саудитска Арабия. Комисионната варирала от 5% до 30% на сделка.

10 самолета, които само милиардери могат да си позволятТе са частни или собственост на армията на САЩ

Въпреки че работел с чуждестранни компании и строителни предприемачи, на които помагал да стартират проектите си в страната, той често не искал комисионна, обяснявайки, че това не му харесвало, защото било „много бърз начин за печелене на пари“. Вместо това Алуалид получавал дял в проектите, за които помагал.

Той използвал тази концепция за първия си голям договор, който става факт през 1982 г., когато получава строителна поръчка от южнокорейска компания. Освен това, сделките, от които Алуалид получавал комисионна, му помогнали да събере достатъчно средства, за да натрупа бавно скромен имотен портфейл.

Благодарение на поредица от успешни договори и липсата на данъци върху доходите в Саудитска Арабия, в началото на 1989 г. състоянието на Алуалид вече възлизало на 1 млрд. долара. Това се случва точно десет години, след като се дипломира.

Разрастване на портфейла

В средата на 80-те години Алуалид започва да диверсифицира инвестиционния портфейл на Kingdom Holdings. Една от първите му и най-забележими инвестиции е 7-процентен дял, който постепенно натрупва в United Saudi Commercial Bank - местна публична банка, която била на ръба на фалита.

Посредством враждебно придобиване, което било първото от рода си в Саудитска Арабия, Алуалид и други големи акционери в банката сменят ръководството и цялостната насока на бизнеса. Неговата стратегия се оказва успешна и банката, в крайна сметка, е придобита от Samba Financial Group - най-голямата финансова компания в кралството.

Снимка: Twitter

Името Алуалид започва да привлича вниманието в сферата на бизнеса и финансите в западния свят през 90-те години. В началото на онова десетилетие Citigroup изпитва сериозни проблеми. Освен че не успява да покрие капиталовите изисквания на Федералния резерв, банката има и много лоши кредити.

Това кара много от акционерите да смятат, че банката ще фалира, вследствие на което акциите й се обезценяват значително. Алуалид, от друга страна, смятал, че кризата в Citigroup ще е краткотрайна.

Той се възползва от ниската цена на акциите и купува 4.9-процентен дял от банката за 207 млн. долара. Стойността на тази инвестиция след това скача, а тя остава основна част от инвестиционния портфейл на Kingdom Holdings.

Оттогава Алуалид печели и от много други инвестиции в най-различни компании, като Twitter, където е един от първите инвеститори, преди още компанията да стане публична, и News Corporation.

83-дневното принудително задържане

В ексклузивно интервю за Bloomberg, излъчено на 20 март 2018 г., Алуалид разкри, че освобождаването му на 27 януари, след 83-дневен принудителен престой в хотел Riyadh Ritz-Carlton, е станало възможно след "споразумение с правителството."

Той не разкрива финансовите параметри на споразумението, но според Wall Street Journal, сумата е "най-малко 6 млрд. долара." Алуалид споделя пред Bloomberg, че "срещу него официално не са повдигани обвинения“.

Алуалид бе арестуван на 4 ноември 2017 г. като част от мащабната акция срещу корупцията в Саудитска Арабия, което той определи като "недоразумение." Смята се, че арестът му е поръчан от собствените му чичо и братовчед. Обвиненията срещу принц Алуалид бяха за пране на пари, подкупи и изнудване на длъжностни лица.

Извод

Въпреки че е роден в кралско семейство, принц Алулид бин Талал натрупва по-голяма част от състоянието си сам. След като се дипломира от колежа, той започва бизнес с относително малък заем от баща си.

В крайна сметка, изгражда мултимилиарден бизнес конгломерат чрез поредица от успешни инвестиции в имоти и компании, както в Саудитска Арабия, така и в чужбина.