Най-богатият британец планира да заживее в Монако месеци, след като получи рицарско звание от кралица Елизабет за “приноса му в сферата на бизнеса и инвестициите”.

Сър Джим Ратклиф, основател и главен изпълнителен директор на нефтохимическата компания Ineos и един от големите поддръжници на брекзит, се готви да напусне в посока данъчния рай Монако, за да избегне плащането на данъци върху огромното си богатство, което се оценява на 21 млрд. долара (23.4 млрд. евро).

Засега Ратклиф не е коментирал новината, за която първи писа Daily Telegraph. От компанията също отказват коментар, заявявайки, че това е „личен въпрос“ и че Ineos планира да запази централата си в Лондон.

Преди референдума за брекзит Ратклиф твърдеше, че Великобритания ще процъфтява извън ЕС.

След референдума той призова правителството да заеме твърда позиция при преговорите за напускането на Великобритания: “Ние трябва да изслушваме, да бъдем учтиви и да запазим нашия чар. Няма обаче място за слабости или огъване в последния момент, когато стане трудно и всички точки се печелят или губят.”

Той също така заяви, че Европа има нужда от достъп до британския пазар също толкова, колкото и Великобритания от останалата част от Европа: “Никога не забравяйте, че държим прилична ръка карти.”

Ратклиф също така каза: “Mercedes няма да спре да продава коли във Великобритания. А Лондон е един от двата основни финансови центъра и това няма да се промени.”

Ратклиф бе обявен за най-богатия човек във Великобритания през май, след като се обади на редактора на класацията на най-богатите британци, изготвяна от Sunday Times, за да се оплаче, че богатството му е било драстично занижено.

От авторите на класацията увеличиха оценката на неговото състояние от 15.3 на 21 млрд. долара, след като той предостави достъп до счетоводството и банковите сметки на Ineos, която основава през 1998 г.

От вестника също така увеличиха оценката на неговото имение и на двете му суперяхти, които носят имената Hampshire и Hampshire II. Тази преоценка изстреля Ратклиф от 18-о на първо място в класацията.

Фракинг милиардер е новият най-богат британецНай-богатите 1 000 души във Великобритания притежават рекордните 724 млрд. паунда (822 млрд. евро). Сред тях има 145 милиардера

Ратклиф притежава 60% от Ineos, която отчита 2.2 млрд. паунда (2.45 млрд. евро) печалба за миналата година и има 18 500 служители.

Милиардерът е напускал Великобритания и преди. Той премести Ineos в Швейцария през 2010 г. като протест срещу данъчната политика на тогавашното лейбъристко правителство.

Преместването му спести 450 млн. евро данъци. След това той върна компанията във Великобритания през 2016 г., след като консерваторите се върнаха на власт и намалиха корпоративния данък от 28% на 20%.

Ратклиф, който е привърженик на Манчестър Юнайтед, е опитал да купи Челси за 2 млрд. долара по-рано през годината, но офертата му е била отхвърлена от руския милиардер Роман Абрамович. Ineos е собственик на швейцарския футболен клуб Лозана-спорт.

Близо 35 на всеки 100 жители на Монако са милионери. Още около 2 700 милионери се очаква да нарекат княжеството свой дом до 2026 г., според компанията Knight Frank. Така общо 16 100 души от население от 38 000 ще бъдат милионери.