Мелбърн най-накрая загуби титлата "най-добър град за живот в света" след седемгодишно господстване на върха.

Австралийският град заема второто място в класацията на Economist Intelligence Unit за 2018 г., изпреварен от Виена с едва 0.7%, съобщава CNN.

Австрийската столица излиза начело в ранглистата, която оценява различни фактори, като стабилност, здравеопазване, култура, образование, инфраструктура и други, в 140 различни града, с обща оценка от 99.1%.

EIU отдава промяната в челото на класацията на връщането към относителна стабилност в голяма част от Европа след големите терористични атаки през последните години.

Оттеглянето на Мелбърн от първото място обаче не е единствената забележима промяна в подреждането, което дълги години изглеждаше по почти един и същи начин.

Осака

Нови попълнения

Японските градове Осака и Токио влязоха в Топ 10, съответно на трето и седмо място, благодарение на намаляването на престъпността, както и на подобренията в обществения транспорт.

Особено се откроява Осака, който се изчаква с шест позиции през последните шест месеца, се казва в доклада на EIU.

Хамбург и Хелзинки, които бяха на десето и девето място през миналата година, отпаднаха от Топ 10.

16 от най-чаровните, но малко известни европейски градчетаОт норвежките фиорди до остров Сардиния в Италия - някои градове имат почти неопределим чар, който буквално примамва туристите

Деветото място тази година е за Копенхаген, който постига резултат от 96.8%, и е единственият друг европейски град в класацията, освен Виена.

И докато Австралия загуби първото място, три от неговите градове все пак попадат в първата десятка - Аделаида (10 място), Сидни (пето място) и Мелбърн (2 място).

Канада също се представя добре, като Торонто дели с Токио седмата позиция, а Калгари и Ванкувър заемат съответно четвърто и шесто място.

Ванкувър

Най-големите печеливши и губещи

Според доклада, глобалните бизнес центрове стават жертва на собствения си успех. Например, Ню Йорк (57 място), Лондон (48 място) и Париж (19 място) са престижни световни центрове с изобилие от развлекателни дейности, но всички те страдат от по-високи нива на престъпност, задръствания и проблеми с обществения транспорт.

В същото време френската столица и британският Манчестър, които пропаднаха в ранглистата през предходните години поради терористични атаки, отбелязват най-големия напредък в общия резултат и оценките за стабилност през последните 12 месеца.

Хонгконг, който също отбеляза драматичен спад в класирането си през 2015 г., през тази година се изкачи на 35 място.

Сан Хуан в Пуерто Рико, който беше ударен от два урагана през 2017 г., отбелязва най-осезаемото пропадане в класирането - с 21 места, до 89-а позиция.

Разкъсваната от война столица на Сирия - Дамаск, лежи на дъното на списъка с общ резултат от 30.7%. Дака в Бангладеш и Лагос в Нигерия заемат 139-ото и 138-ото място.

Най-добрите градове за живот в света през 2018 г.:

1. Виена, Австрия
2. Мелбърн, Австралия
3. Осака, Япония
4. Калгари, Канада
5. Сидни, Австралия
6. Ванкувър, Канада
7. Торонто, Канада
7. Токио, Япония
9. Копенхаген, Дания
10. Аделаида, Австралия