Има много статистически индикатори, които свидетелстват за производителността на щатската икономика.

Тя е най-голямата в света и отчита ръст от 4.1% на годишна база през миналото тримесечие, което е най-бързият темп на растеж от 2014 г. Безработицата в САЩ пък е близо до най-ниското си ниво от половин век.

Това, което може би е по-трудно да се разгадае, е как американците използват земята си, за да създават богатство. Само 48-те континентални щата представляват пъзел с площ от 1.9 млрд. акра (7.68 млрд. декара) от градове, ферми, гори и пасища, които американците използват, за да се хранят, да движат икономиката си и да извличат стойност за бизнес и за удоволствие.

Посредством проучвания, сателитни снимки и категоризация от страна на различни държавни агенции, Министерството на земеделието на САЩ разделя страната на шест основни типа земя.Събирането на тези данни щат по щат обаче може да даде обща представа за това как се използва земята в страната.

Събрана заедно, обработваемата земя съставлява над една пета от територията на 48-те континентални щата. Пасищата биха покрили по-голямата част от западната част на САЩ, а всичките градове в страната биха се събрали в североизточната й част.

Въпреки че градските части съставляват едва 3.6% от общата площ на 48-те континентални щата, четирима на всеки пет американци живея и работят в градовете. Предвид огромното присъствие на хора в градските райони, не е никак изненадващо, че те допринасят извънредно много за икономиката.

Само 10-те най-продуктивни метрополисни района са допринесли с около 40% към БВП на САЩ през 2016 г.

САЩ става все по-урбанизирана — средно с по около 1 млн. допълнителни акра (4.04 млн. декара) годишно. Това се равнява на добавянето на нови градски райони с размерите на Лос Анджелис, Хюстън и Финикс, взети заедно. Градските райони в САЩ са нараснали повече от четири пъти от 1945 г. насам.

От Министерството на земеделието на САЩ категоризират националните паркове, дивата природа, магистралите, жп линиите и военните бази като райони със специално ползване. Друга категория „разни“ пък включва гробища, голф игрища, блата, пустини и други райони с “ниска икономическа стойност.”

Над 100 млн. акра (404.6 млн. декара) от земята със специално ползване са паркове и дива природа, където повечето търговски дейности, като горска сеч, миннодобив и паша са забранени.

Земеделската земя съставлява около една пета от територията на страната.

Въпреки това земята, която реално се използва за отглеждането на храни за американците, е много по-малка — колкото размера на щатите Индиана, Илинойс и половината от Айова, взети заедно. Над една трета от цялата реколта от царевица се използва за производството на етанол. Повечето обработваема земя се използва за фуражи за добитъка, износ или пък временно не се обработва, за да може земята да се възстанови.

САЩ има излишък при търговията със селскостопански стоки, но американците са внесли 15% от храната и напитките си през 2016 г. Над 30% от пресните плодове и зеленчуци, които американците консумират, идват от други държави, най-вече Мексико и Канада.

Количеството щатска земя, което се използва за отглеждането на цитрусови плодове, е по-голямо от щата Роуд айлънд.

Над една трета от щатската земя се използва за пасища — това е най-големият тип земя в 48-те континентални щата. Близо 25% от тази земя се управлява от правителството, като по-голяма част от нея е на запад. Тази земя може да се използва за паша срещу заплащане.

10-те най-големи земевладелци в САЩДесетте най-големи земевладелци в САЩ притежават общо над 52 млн. декара земи, или 0.5% от площта на страната

Кравите се възползват най-много от тази земя. Общо 41% от земята в САЩ, основно пасища и обработваема земя, използвана за фуражи, обслужват добитъка.

Горите са последната голяма категория земя. Незащитените гори и горите за дърводобив съставляват една четвърт от територията на 48-те континентални щата.

Според щатската Служба по горите, дърводобивът обикновено се извършва върху около 11 млн. акра (44.5 млн. декара) всяка година. Заради възстановяването на горите обаче, дървеният материал в САЩ бележи ръст от около 1% годишно в периода 2007 – 2012 г.

Най-големият частен притежател на гори в САЩ е Weyerhaeuser Co. с 12.4 млн. акра (50.1 млн. декара). Компанията контролира 2.3% от всичката дървесина на пазара, или площ с размера на Западна Вирджиния.

Цялата тази информация осигурява приблизителна представа за начините, по които се използва земята в САЩ. По-голяма част се използва за специални цели, като 2-та милиона акра (8 млн. декара), използвани за голф игрища, или 3-те млн. акра (12.1 млн. декара), използвани за летища.

В процентно отношение градските площи нарастват с повече от всяка друга категория. Друга категория, която отчита ръст, е земята, притежавана от богати семейства.

По данни на списание The Land Report, от 2008 г. насам количеството земя, притежавано от 100-те най-големи частни земевладелци в САЩ, се е увеличило от 28 млн. акра (113.3 млн. декара) до 40 млн. акра. (161.8 млн,. декара) - площ, която е по-голяма от щата Флорида.