Основателите на приложението за запознанства Tinder съдят компаниите собственици на бизнеса InterActiveCorp и Match Group за това, че умишлено подкопават оценката на Tinder, като по този начин ощетяват служителите си с милиарди долари.

Шон Рад, Джъстин Матийн, Джонатан Бадийн и седмина други бивши и настоящи служители, участвали в създаването на Tinder, твърдят, че компаниите, които притежават приложението, са използвали „измама, тормоз и откровени лъжи”, за да държат ниска оценката на на бизнеса, става ясно от жалбата, внесена в съда в Ню Йорк, предава FInancial Times.

Основателите твърдят, че IAC и Match са стимулирани да принизяват успеха на Tinder, тъй като договорите на компаниите със служителите изискват увеличаване на възнагражденията, когато оценката на бизнеса се покачва.

Те обвиняват компаниите, че са прибрали милиарди долари, които е трябвало, по силата на сключените договори, да бъдат изплатени на служителите.

Компаниите отвхърлят обвиненията и посочват, че ще се защитават в съда.

Онлайн медийният конгломерат IAC, който се управлява от Бари Дилър, изгради своята империя чрез серия от придобивания. През 2015 г. компанията листна Match на борсата.

В Match Group влизат над 45 бранда за онлайн срещи, сред които Match.com, OKCupid и Tinder. IAC продължава да държи мажоритарния дял в Match.

Tinder е създаден през 2012 г. и оперира независимо от своите компании-майки.

Обвиненията срещу IAC и Match включват подаването на фалшива финансова информация относно Tinder, скриване на данните за големия растеж и отлагането на нови услуги, свързани с приложението.

В изявление след внасянето на жалбата в съда съоснователят и първи изпълнителен директор на Tinder Шон Рад посочва, че екипът, включващ четирима души, които все още работят за компанията, е показал голяма сила в опита си да разкрие „системното нарушаване на правата на служителите”.

Акциите на Match поевтиняха с 2%, до 48.92 долара за брой, докато тези на IAC се търгуваха на пазарна цена по време на вчерашната търговия на борсата в Ню Йорк.

Приходите на мобилните приложения ще превишат 100 млрд. долараБроят на смартфон потребителите ще нарасне до 6.2 милиарда души през 2020-та година

Според съдебните документи, през 2014 г. ищците и други служители са подписали договори за получаването на опции за придобиване на акции на Tinder.

Десетимата ищци, взети заедно, притежават отпции за акции, представляващи над 20% от оценката на Tinder.

Според обвиненията, IAC и Match са оценили Tinder на 3 млрд. долара към края на юли 2017 г., което е същата оценка, която компанията е имала 2 години по-рано.

Те твърдят, че оценката е базирана на „фалшиви номера”, като тя трябва да е нараснала, на фона на ръста в приходите от 600% и увеличението на потребителите с 50% в разглеждания период.

След това, според обвиненията, IAC обединява Tinder с Match Group, за да извади приложението от корпоративно съществуване и да разреди цената му.

Така, според ищците, сливането е направено, за да бъдат ощетени притежателите на опции за закупуване на акции, както и да бъдат отстранени от вземането на решенията за бъдещето на Tinder.

„От появата на Tinder, Match Group е платила над 1 млрд. долара компенсации на основателите на Tinder и служителите”, посочват от компаниите собственици на Tinder.