Развитието на онлайн търговията е довело до удвояване на търсенето на складови площи през последните 10 години. Това показват данните от проучване на консултантската компания за недвижими имоти CBRE, цитирано от BBC.

Близо 22 милиона квадратни метра складове са закупени или отдадени под наем само във Великобритания за периода от 2007 до март 2018 г. Това се равнява на около 3000 стадиона с мащабите на Уембли, пише още изданието.

За сравнение, в предходното десетилетие общият обем на сделките за покупка и наем на складови площи достига едва 12 милиона квадратни метра.

Около 60% от тези площи в момента се използват от компании за търговия на дребно, показват още данните на CBRE. Преди 10 години търговците са заемали дял от около една трета.

"Търсенето е безпрецедентно, а растежът идва главно от онлайн търговците, които през последните години разшириха значително мрежите си за дистрибуция", обяснява експертът на CBRE Андрю Марстън.

По думите му големите физически търговски вериги, като Lidl и Aldi, също оказват значително влияние върху този пазар. Допълнителен тласък дава и автоматизацията на индустриалните предприятия и особено производителите на автомобилни компоненти, които се нуждаят от все повече складови пространства.

Златният триъгълник

Един от регионите, който се радват на най-силна динамика в този сегмент, е Ийст Мидландс. Една от основните причини, е че през Нортхямптъншир, Лестършир и Дербишир преминават някои от основните пътни артерии в страната, заради което районът е известен и като логистичния "Златен триъгълник".

Оттам стоките могат да достигнат за максимум четири часа до всяка една точка на Великобритания.

Marks and Spencer бяха сред първите компании, които започнаха да организират складовата си дейност в региона през 2014 г. Инвестицията им в Касъл Донингтън тогава възлезе на 200 милиона паунда. Южно от тях се намират и складовете на Disney, Asda и Tesco.

DHL Express също инвестира над 150 милиона паунда в складовото си пространство в Ийст Мидландс. То се превърна и в най-голямата британска база на компанията, в която са заети над 900 човека.

"Скоростта, с която се случват промените, е невероятна. Допреди няколко години никой нямаше да предположи, че оттук ще преминават някакви онлайн доставки. Сега около 60% целия обем се пада на електронната търговия. Това е бъдещето", казва PR-ът на DHL Джеймс Холмс, цитиран от BBC.

Феноменален растеж

В момента 11 гигантски проекта са в процес на строителство в Ийст Мидландс. Сред компаниите, които изграждат складове там, са Amazon, Shop Direct и Nestlé. Очаква се в техните бази да бъдат създадени над 7000 нови работни места.

Освен пътните артерии, районът разполага и с добре развита железопътна инфрасттруктура, както и летище с достатъчно голям капацитет. East Midlands Airport в момента обработва точно толкова товарни превози, колкото и пътнически.

То е и единственото летище във Великобритания, което работи 24 часа, 7 дни в седмицата без ограничения.

"Обикновено през деня се обработват пътническите полети, а нощно време летището работи основно за товарните пратки", казва управляващият директор на East Midlands Airport Карън Смарт.

По думите й растежът през последните години е феноменален. В момента на всеки час излитат и кацат между 19 и 20 самолета, което превозват товари от и за страната. Това е добре не само за бизнеса, но и за целия регион като цяло.

Другите "горещи точки" за пазара на складови площи във Великобритания са транспортният коридор M62 в северозападната част на страната, както и шотландският пристанищен град Глазгоу, който също работи за разширяване на своето летище.

Бумът при складовите пространства е в контраст с мрачните прогнози за пазара на градските търговски площи в Обединеното кралство. Според много, хора сивите мастодонти покрай магистралите няма как да заместят гледката на жизнените търговски улици.

Но в крайна сметка всичко зависи от потребителите, а статистиката сочи, че все по-голяма част от тях предпочитат да пазаруват онлайн.

В момента една на всеки пет продажби на дребно се осъществява през компютър или телефон и очакванията са, че този дял ще продължава да расте.