Вдовицата на Стив Джобс и неговата сестра заклеймиха новата книга на дъщерята на Джобс - Лиза Бренън-Джобс.

Книгата Small Fry разбуни духовете, защото описва Джобс като студен и понякога държащ се неподходящо родител, пише CNN.

Лорийн Пауъл Джобс и Мона Симпсън, сестра на Стив Джобс, обаче твърдят, че спомените им за покойния съосновател на Apple "се различават драстично" от тези на Бренън-Джобс.

Те публикуваха общо изявление, в което защитават Джобс.

"Лиза е част от нашето семейство, затова с тъга прочетохме откъсите от книгата, която се различава драстично от нашите спомени за онези времена. Начинът, по който е представен Стив, не е съпругът и бащата, който ние познавахме," казват те.

"Стив обичаше Лиза и съжаляваше, че не е бил бащата, който е трябвало да бъде в ранното й детство. За Стив бе голяма утеха Лиза да бъде с нас у дома през последните дни от живота му и ние сме благодарни за годините, които прекарахме заедно като семейство."

Откъси от книгата бяха публикувани по-рано този месец във Vanity Fair и New York Times.

Бляскавият живот на най-малката дъщеря на Стив Джобс – ИвТя гради собствено име


В книгата Бренън-Джобс пише, че Джобс й е казвал, че мирише "на тоалетна" и че отказал да постави отопление в стаята й.

Бренън-Джобс също така пише, че по време на семейно посещение на психолог тя споделила, че се чувства самотна и че й се иска родителите й да й пожелават „лека нощ“. Тогава Пауъл Джобс заявила на доведената си дъщеря, че тя и Стив са "просто студени хора."

Бренън-Джобс също така споделя, че Джобс понякога си тръгвал от ресторанти, без да плати сметката и се присмивал на "ужасния" глас на братовчедка й. Въпреки това, тя признава, че изпитвала любов към баща си.

Майката на Бренън-Джобс - Крисан Бренън, защити дъщеря си, споделяйки пред New York Times, че е представила нещата такива, каквито са били.

"Ако можете да повярвате, тя дори не е задълбала в това колко зле наистина беше положението", казва Бренън.

Това не е първият случай, в който вдовицата на Джобс се противопоставя на представянето на покойния й съпруг в неблагоприятна светлина. Тя разкритикува филма от 2015 г. "Стив Джобс," написан от сценариста Аарън Соркин, определяйки го като "художествена проза."

Пауъл Джобс наследи над 20 млрд. долара, когато Джобс почина през 2011 г. и сега ръководи благотворителната организация Emerson Collective.

Книгата Small Fry трябва да излезе официално на 4 септември.