Правителството на Узбекистан иска да превърне страната в биткойн център в региона.

За целта президентът Шавкат Мирзийоев наложи редица данъчни облекчения за борси за криптовалути, които решат да отворят свои офис в Узбекистан.

Според новите правила, приходите, свръзани с операции с криптовалути, няма да бъдат облагани с данъци, като лицензираните борси, които оперират с виртуални валути и чуждестранни фиатни пари, няма да бъдат обект на борсовите и валутни регулации в страната, пише CoinDesk.

За да се възползват от тези облекчения и да получат лиценз обаче, чуждестранните борси за криптовалути трябва да отворят свои офис на територията на Узбекистан.

Условията за получаване на лиценз не са никак за подценяване. За да се сдобият с такъв, борсите трябва да имат легален капитал в размер на не по-малко от 30 000 пъти минималната заплата в страна, или с други думи около 700 хил. долара.

Освен това сървърите на борсата трябва да са позиционирани на територията на страната, компаниите трябва да имат готовност да осъществяват процедури против пране на пари, както и задължението да архивират трансакциите и личните данни на потребителите за срок от най-малко 5 години.

Предвидени са облекчения и за копачите на криптовалути. Според документите, индустриалните копачи, използващи над 100 кWh енергия, имат правото да получат земя в „специално проектирани територии” за развиване на дейността си без провеждането на аукцион (нещо задължително в страната).

Топ 10 биткойн градове в светаКриптовалутите нямат граници.


Ходът идва месеци, след като правителството на страната обяви за цел да разработи нормативна рамка за криптовалутите.

През февруари властите обявиха намерения да създадат държавен център за иновации, който да изследва потенциала на блокчейн технологията в столицата Ташкент.