В света има 62 милиардери, които притежават спортни отбори, а съвкупното им състояние се оценява на 375 млрд. долара, пише CNBC.

Тази година начело в класацията на сп. Forbes за най-богатите собственици на спортни тимове е Мукеш Амбани. Индиецът е собственик на отбора по крикет Mumbai Indians.

Днес Амбани притежава 47.7 млрд. долара, което бе достатъчно, за да детронита бившия главен изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър от първото място. Балмър притежава Лос Анджелис Клипърс от Националната баскетболна асоциация (НБА).

Богатството на Амбани идва от холдинговата компания Reliance Industries, която е базирана в Мумбай. Само от началото на 2018 г. той е спечелил над 7 млрд. долара.

Reliance е основана от баща му като малка текстилна фабрика. Първият офис на компания е малък и почти необзаведен, като бизнесът започва с вноса на подкправки от Йемен, след което се ориентира към преждата.

Бащата на Мукеш не завършил своето образование и затова когато бизнесът потръгнал, той наел частен възпитател на децата си.

Вместо да учат, Мукеш, братята и сестрите му излизали с учителя навън по три часа всеки ден ,за да придобиват опит от първа ръка за живота. Те се возили в градския транспорт, научавали как да си купят билет на гарата, научили се да играят хокей и т.н.

„Ето това бе истински житейски опит“, споделя Мукеш Амбани в интервю за New York Times през 2008 г.

Милиардерът с най-скъпата къща спечели 1.5 млрд. долара за денНай-богатият индиец може да се похвали с мого по-добра сряда от всички нас

По-късно Амбани завършва Станфорд, след което се завръща в Индия и поема бизнеса в компанията на баща си. Днес Reliance притежава бизнеси в сектори като енергетика, текстил, телекомуникации, продажби на дребно, а също така и най-голямата рафинерия в света.

Амбани притежава 40% от компанията, което го прави и най-големият акционер. Днес той изпълнява длъжностите управляващ директор и председател на Борда на директорите.

Амбани купува Mumbai Indians през 2008 г. за сумата от 100 млн. долара. Той е известен и с факта, че е собственик на най-скъпия жилищен имот в света. Амбани заема челно място сред най-богатите индийци, както и 11-а позиция сред най-богатите хора в света.