Ако си търсите нова кола, не се и замисляйте да си купувате автомобил на лизинг.

Това твърди финансовият експерт и автор на бестселъра "Цени и пари" Сузи Орман.

"Аз лично смятам, че никога не би трябвало да си купувате кола на лизинг", казва Орман пред CNBC.

Това е така, защото, когато вземате кола назаем, вие наливате пари всеки месец, а в края на краищата не притежавате нищо. "Ако наемате кола, ще наемате кола година след година," казва Орман.

Ако не разполагате с пари, за да платите колата наведнъж, според Орман, няма нищо лошо в това да вземете финансиране, но трябва да се стремите да не плащате вноски повече от три години. Ако трябва да плащате повече от този период, тогава "не можете да си позволите колата, която ще купувате."

Орман също така препоръчва да се купуват използвани автомобили, защото, за разлика от жилищния имот, стойността на една кола никога няма да нарасне. "В момента, в който изкарате колата от автокъщата, тя се обезценява с 10%, с 20%," казва тя. "Оставете на някой друг да поеме тази обезценка."

И докато притежанието на превозно средство е задължително за много хора, автомобилът не е задължително да бъде лъскав или скъп. Това е една полезна вещ, стига да бъде сигурна и надеждна.

Експерт: Отрежете децата си финансово възможно най-раноКога е подходящото време да отрежете децата си финансово? Сега, казва експертът по лични финанси Сузи Орман


Самата Орман притежава своите автомобили по 12 години или повече. По-умният ход също така е да изберете модел, който можете да си позволите, отколкото такъв, който ще впечатлява.

"Един от най-добрите начини да изградите финансова сигурност е като отделяте възможно най-малко пари за кола, която задоволява вашите нужди," пише Орман през 2017 г. в свой блогпост. "Забравете за екстрите, които ви се искат. Плащайки по-малко, имате възможност да изплатите колата по-бързо."

Извод: Не си заслужава да харчите хиляди за лизинг на кола, която, в крайна сметка, няма да притежавате, или да вземате заеми за скъпи модели, само за да не изоставате от околните. По-умното решение е да се насочите към други финансови цели, като спестяване на средства за пенсия или закупуването на жилище.

"Искате ли да харчите пари, с които не разполагате, за да впечатлявате хора, които дори не познавате, за да може да ви се възхищават, когато всъщност дори не можете да си позволите колата, която карате?" казва Орман. "Не си го причинявайте."