Париж може да се окаже големият победител от брекзит. Столицата на Франция изглежда ще се превърне в предпочитания център за търговия с ценни книжа в Европа, след като Великобритания напусне Европейския съюз.

Най-големите банки и управляващи дружества в света вече работят по прехвърлянето на операциите си от Лондон в Париж.

BlackRock и JPMorgan Chase ще се присъединят към Bank of America и Citigroup, които вече избраха Париж за своя нова централна точка в Европа, споделят неназовани източници, запознати с плановете на компаниите, цитирани от Financial Times.

През отминалото лято Banck of America засили поготовката си за брекзит, обявявайки детайли за своя нов търговски офис в Париж, където ще работят 1000 души.

Конкурентите от JPMorgan Chase също са насочени към Париж, споделя банкер, като засега не са обявили колко голям офис ще открият във френската столица.

„С течение на времето и в зависимост от някои неща, мястото ще стане новия финансов център на Европа, тъй като навярно ще направим това, което направихме в Лондон преди 20 ходини - консолидираме”, казва Даниел Пинто, ръководител Инвестиционно банкиране.

Откакто стана ясно, че Великобритания ще напусне ЕС, всички големи финансови групи започнаха да се оглеждат за нов финансов център в държава-член на еврозоната, където да регистират дружествата си.

Това е така, тъй като по правилата на ЕС, ако банка има издаден лиценз в една от държавите от Общността, то тя може да оперира безпроблемно и на пазарите на останалите страни-членки.

Засега Франкфурт и Дъблин печелят тази игра, но по-всичко личи, че Париж ще триумфира като нов търговски център на Европа, което е и по-голямата награда, тъй като води след себе си много работни места и големи ползи за икономиката, под формата на данъчни приходи и пазарна ликвидност, поради струпването на едно място на експертиза относно търговията с ценни книжа.

„Ако попитате повечето хора от индустрията, избор номер едно е Париж”, коментира шефът на голяма инвестиционна банка, добавяйки, че разходите за труд там понастоящем са ниски, както във Великобритания.

Прехвърлянето на операции в Париж идва, след като британският сити министър Джон Глен заяви, че ще защити позицията на Лондон като глобален финансов център „на всяка цена”.

Глен посочи, че бизнесите, които се изтеглят от Лондон, засега са ограничен брой.

Как Франкфурт се възползва от брекзит, като привлича банкитеВ града могат да бъдат разкрити 10 000 нови работни места в банковия сектор


Друг голям фактор банките да избират Париж за ново европейско седалище са френските регулатори, които имат богат опит и експертиза, тъй като отдавна регулират операциите с деривативи на институции, като BNP Paribas и Société Générale, посочват финансисти.

Нещо повече, според двама източници, BlackRock обмисля дали Париж да бъде дом на европейската центарала на фонда, който управлява активи за 6.3 трилиона долара.

Бившият управител на френската централна банка Кристиан Нойер коментира, че според него банките и управляващите дружества ще се опитат да се концентрират в един нов финансов център в ЕС.

„Това не означава, че Лондон няма да остане най-големият финансов център. Но може да означава, че Париж ще стане най-големият хъб за търговия в континентална Европа”, казва той.

От финансовите групи, които ще преместят бизнеса си в Париж, Morgan Stanley планират да разкрият нови 80 работни места в града, а Goldman Sachs посочиха, че ще удвоят служителите си в офисите си в континентална Европа.

HSBC, която вече има голямо просъствие във Франция, премества до 1000 позиции в Париж от Лондон. Лобистката организация Paris Europlace предвижда, че 3 500 нови работни места във фионансовата сфера ще бъдат разкрити в Париж заради брекзит.