С цена от 75 000 долара на вечер, нюйоркският Mark Hotel държи първото място в класацията на най-скъпите хотелски стаи в Америка, пише Bloomberg.

Сградата е строена през 1927 г., а през 2009 г. интериорът й беше реновиран напълно от френския дизайнер Жак Гранж.

Луксозният апартамент, който се предлага за баснословната сума от 75 000 долара, се намира на 16-ия и 17-ия етаж и е с обща площ от 929 квадратни метра.

Той разполага с пет спални, четири камини, шест бани и два бара. Дневната е с височина от близо 8 метра и може да се превърне в пълноразмерна бална зала.

Терасата пък е с площ от 230 квадратни метра и гледа директно към Сентръл парк.

Апартаментът не е нов, но сега за първи път се предлага за свободен наем.

"Помещението беше наето веднага след ремонта на хотела, затова никога не е пускана публична обява за него. После едно семейство го нае за 16 месеца, а сега вече апартаментът може да посреща и гости", обяснява мениджърът на Mark Hotel Оливие Лордоноа.

За сравнение, в близост до хотела се продава къща със същата площ от около 930 квадратни метра на цена от 24.75 милиона долара, пише Bloomberg. 16-месечният престой в "кралския" апартамент на Mark Hotel излиза над 36 милиона долара.

Лордоноа обаче е категоричен, че цената е напълно съпоставима с пазарната реалност.

"Във Four Seasons се предлага подобен апартамент, но с площ от едва 418 квадратни метра, само една спалня и нито един балкон. Цената е 64 000 долара на вечер и няма как ние да поискаме по-ниска. Още повече, че гостите на апартамента могат да се възползват от всички първокласни услуги, които предлага Mark Hotel", казва той.

В списъка на най-скъпите апартаменти в Ню Йорк влиза и Royal Suite в хотел Plaza, който се предлага за 40 000 долара на вечер и включва баня с оборудване от 24-каратово злато, собствен фитнес салон и готвач.

Хотел Mandarin Oriental пък предлага луксозен апартамент с две спални за сумата от 36 000 долара на вечер, като гостите могат да се насладят на собствена арт галерия.