За първи път в историята над половината от населението на света живее в домакинства, разполагащи с достатъчно доходи, за да се считат за средна или висока класа, като на всяка секунда 5 души влизат в тази категория.

Бързият темп на растеж, който се случва главно заради процесите в Азия, може да има значителен икономически и политически ефект, тъй като, заедно с нарасващите доходи, и хората стават по-взискателни към бизнес и правителство, коментира Кристофът Хамел, оперативен директор на World Data Lab - неправителствена организация, изготвила доклада, цитиран от Financial Times.

“Постижението е важно, тъй като средната класа е двигателят на съвременната икономика”, казва Хамел, добавяйки, че около половината от търсенето в света се генерира от потреблението на домакинствата, като приблизително 50% от тях са средна класа.

НПО-то World Data Lab дефинира средна класа, като личност, докарваща си между 11 и 110 долара на ден. Проучването е изготвено на база паритет на покупателната способност (ППС), което е механизъм, който най-общо казано, елиминира разликите в цените на отделните пазари, за да демонстрира и сравнява реалната покупателна способност на хората по света.

Така, според проучването, глобалната средна класа възлиза на 3.59 млрд. души, като прогнозите сочат, че тази група ще се разшири до 5.3 млрд. души до 2030 година.

„Това са хората, които харчат най-много за нещата, произвеждани в икономиката”, казва Хамел. По думите му, продуктите и услугите, които потребява глобалната средна класа, включват всякакви индустрии – от транспортната до финансовата.

Почти 90% от новата средна класа се очаква да се заформи в Азия, докато Африка ще страда от слаб растеж, тъй като държави, като Нигерия и Демократична Република Конго, имат население, което се увеличава по-бързо от икономиките им.

С други думи, това ще попречи на африканските страни да свият процента на хората, живеещи в крайна бедност. А страната с най-висок дял крайно бедни хора в света е именно Нигерия – „титла”, която иззе от Индия през тази година.

До 2030 г. харчовете на американската средна класа ще си останат най-високите в света – около 16 трилиона долара на база ППС. След това се нарежда средната класа на Китай с харчове в размер на 14 трилиона долара и индийската с 12 трилиона долара.

Проучването е изготвено чрез анализ на доходите и разходите на домакинствата в 188 юрисдикции, обобщени от Световната банка.

World Data Lab е базирана във Виена, като в институциите, които я финансират, влизат и германското правителство, Европейската космическа агенция и UNICEF - звеното на ООН, фокусирано върху децата и техните проблеми по света.

Кои са 30-те най-бедни държави в светаПовечето от държавите в подреждането са под авторитарен режим, където корупцията стига до небесата


Хоми Карас от неправителствената организацията Brookings Institution, базирана във Вашингтон, който е сред водещите в проучването, коментира, че нарасването на средната класа може да направи живота по-труден за международните бизнеси.

„С повечето възможности идва и по-голямата конкуренция. Повечето мултинационални компании предлагат сходни продукти навсякъде и едно от нещата, които обича средната класа, е продуктовото диференциране”, казва Карас.

„Един чифт сини дънки не са същите като друг чифт сини дънки”, казва той.

По думите му, ако даден бизнес иска да е успешен, то той трябва да направи така, че да резонира с интересите на азиатците.

Освен това, средната класа е в постоянен конфликт с корупцията, лошите обществени услуги и перманентно настоява за политически реформи, добавя Карас.