Продажбите на нови автомобили в Норвегия доведоха до нови рекорди. Страната вече е известна на света с масовата употреба на електрочески автомобили, което от своя страна води и до намалява на търсенето на други коли и спад във вредните емисии.

През септември в страната са закупени 10 620 нови автомобила, като от тях 45% са електически. Ако към данните добавим и хибридните коли, то процентът се повишава до 60, сочат официалните данни, което е и нов рекорд за страната.

Средният размер на въглеродните емисии на новите коли се понижава до 55 г/км, което е с 16 г по-малко от данните за преди 12 месеца.

„Въпреки че всеки месец в Норвегия се отчита спад на въглеродните емисии, то настоящите данни от 55 г/км са нов рекорд за страната ни“, споделя директорът на пътната агенция Ойвинд Солберг.

Норвегия ще изгради първия подводен тунел за обществено ползванеЗа момента са заделени 25 млрд. долара за осъществяване на проекта


Спад в търсенето се отчита най-вече на дизеловите автомобили, а доминацията в последните месеци на Tesla е повече от впечатляваща.

Само за септември в Норвегия са закупени 2000 нови автомобила на компанията, а за последното тримесечие бройката достига 2300 броя. Сериозният ръст идва след проблемите при изпълнението на поръчките, които компанията изпитваше в последните месеци.

Как Норвегия харчи своите 882 млрд. долара?Трудно е за малка демокрация да управлява най-големия суверенен фонд в света


Норвегия си поставя амбициозната цел до 2025 г. всички коли в страната да са електрически. Краткосрочно, или до 2020 г., целта е още по-амбициозна – около 90% от автомобилите да замърсяват минимално околната среда.