Индия подписа споразумение за закупуването на ракетни системи от Русия на стойност 5 млрд. долара във ход, който навярно ще пресече засилващите се стратегически и отбранителни връзки на страната със САЩ.

Дългосрочният анганжимент предвижда Индия да придобие пет S-400 Triumph ракетни системи, като сделката бе парафирана днес в Ню Делхи, в рамките на специална церемония, на която присъстваха индийският премиер Нарендра Моди и руският президент Владимир Путин, предава Financial Times.

Индийски военни анализатори посочват, че S-400 ракетите земя-въздух ще бъдат доставени до 2 години, като ще бъдат използвани за защита на големи градове или стратегически зони, като петролни полета, от въздушни нападения.

Сделката ще направи доста по-сложни взаимоотношенията на Индия с Вашингтон.

САЩ практикува политика, в която налага санкции на всички страни, които реализират „значителни трансакции” с руската отбранителна индустрия.

Щатската политика цели да навреди на Москва, като за повод се ползва твърдението, че Русия се е намесила в изборите за президент в САЩ през 2016 г.

Белият дом може да налага изключения от правилото за сакнциониране, но щатски дипломати предупреждаваха Индия да се откаже от сделката, тъй като няма гаранция, че ще получи подобно изключение.

Въпреки това, анализаторите в Индия демонстрират увереност, че двете страни ще намерят начин да работят заедно, тъй като Вашингтон има желание да сближи връзките си с Индия, като противовес на влошените такива с Китай.

От десетилетия Русия е най-големият снабдител на Индия с военно оборудване.

В последните години азиатската страна диверсифицира доставките си на отбранителни системи, като започна да купува и от САЩ, Франция и Израел.

Ню Делхи обаче продължава да разчита на Русия за доста от ключовите си военни активи, като Москва дори осигури на Индия ядрена подводница.

Спад в разходите за отбрана на Русия за първи път от 1998 г.Разходите за отбрана на Русия записват спад на годишна база за първи път от 1998 година насам.


Руслан Пухов, директор на базирания в Москва Centre for Analysis of Strategies and Technologies, коментира, че Ню Делхи и Москва са калкулирали, че Вашингтон цени достатъчно Индия като дългосрочен стратегически партньор, за да наложи санкции заради сделката.

„Ако американците са рационални и се нуждаят от Индия за силен партньор срещу Китай, няма да го направят. Но ако са напълно полудели, тогава ще го направят”, казва той.

По думите му плащането по сделката най-вероятно ще е в индийски рупии, за да се попречи на САЩ да пресече трансакцията, но въпреки това проблемите ще останат за Кремъл, тъй като обръщането на рупии в друга валута е трудна задача.

„Няма достатъчно стоки на индийския пазар, които да бъдат поръчани с тези рупии”, казва Пухов.

Дори Индия да избегне санкциите, сделката може да навреди на отбранителните връзки между САЩ и азиатската страна в дългосрочен мащаб, добавят анализатори.