Поскъпването на петрола безспорно е добра новина за нефтодобивните компании, но с настъпването на сезона на отчетите със сигурност ще има и сектори, в които по-високите разходи за горива ще окажат негативно въздействие върху печалбите, пише Bloomberg.

От началото на 2018 г. американският лек суров петрол добави 22% към стойността си, докато сортът Брент поскъпна с около 26 на сто.

Опитите на държавите от ОПЕК да наваксат с добивите, на фона на проблемите с доставките от икономически съсипаната Венецуела и ударения от американските санкции Иран, не успяха да спрат повишението на цените.

Американският президент Доналд Тръмп също изрази недоволството си от рязкото поскъпване на "черното злато", а изпълнителният директор на Международната енергийна агенция Фатих Бирол заяви, че цените вече навлизат в "червената зона" и могат да причинят щети на глобалната икономика.

Естествено, компаниите, които се занимават с добив на нефт и газ, няма как да не се радват на този процес. В момента те прибират печалбите от принудителното свиване на разходите през последните години, което им позволи да запазят рентабилността на своите проекти.

Акционерите на европейските петролни компании ще спечелят много, тъй като стабилните кешови потоци ще им позволят да раздават апетитни дивиденти, но в същото време ще им останат средства за погасяване на задължения и обратни изкупувания на акции, твърдят анализаторите на инвестиционната компания Kepler Cheuvreux, цитирани от Bloomberg.

Но за много от останалите сектори на икономиката поскъпването на петрола предизвиква единствено тревоги. Ето някои от най-уязвимите:

Пътуване и транспорт

Европейските авиокомпании вероятно ще бъдат сред първите, които ще отправят предупреждения към инвеститорите за потенциалните негативни последствия от поскъпването на петрола. В предходните няколко години, когато цените на авиационните горива бяха ниски, те разшириха своя капацитет, купувайки нови самолети.

Изострената конкуренция в бранша пък принуди превозвачите да държат цените на билетите ниски, което не им позволи да се възползват в пълна степен от благоприятната среда.

С рязкото поскъпване на керосина обаче, който е основният им ресурс, рентабилността на превозвачите ще бъде поставена под много сериозен натиск, смятат експертите на UBS Group.

На практика този процес засяга всички компании, които използват самолети, автомобили, влакове или кораби, за да превозват хора или товари. В Европа сред най-уязвимите попадат автобусните и железопътните оператори, като Getlink и FirstGroup, пощенските услуги в лицето на Royal Mail и Deutsche Post, както и корабните компании, като A.P.-Moller Maersk и Hapag-Lloyd.

Потребителските сектори

Поскъпването на петролните деривати може да подкопае нормата на печалба в секторите, които произвеждат стоки за бита. В козметиката, например, около една трета от използваните суровини са производни на петролните продукти и поскъпването им няма как да не повлияе върху цените на крайните продукти, смятат от UBS.

Текстилните компании, които използват повече синтетични влакна, също ще бъдат засегнати от този процес.

Химическата индустрия

По принцип поскъпването на петрола, както и на останалите суровини, е позитивно за химическите предприятия. "Обикновено поскъпването е свързано с подобряване на икономическата среда и повишаване на търсенето, но сега повечето представители на бранша се съмняват, че случаят е точно такъв", казва анализаторът на Baader Bank Маркус Майер.

Според него химическата индустрия може да изпита трудности, ако поскъпването на суровините съвпадне с период на свиване на търсенето.

Най-тежко засегнати по всяка вероятност ще бъдат компаниите, за които петролните деривати представляват основен ресурс. Типични примери са германският поризводител на индустриална пластмаса Lanxess и френската компания Arkema, която се занимава с производство на акрилни бои и други специализирани химически продукти.

При химическият гигант BASF обаче ефектът няма да еднозначен, тъй като потенциалните загуби в неговото химическо поделение ще бъдат компенсирани от позитивните ефекти за петролния му бизнес.

Секторите, зависими от облигационния пазар

Според Каролина Ночулак от Aberdeen Standard Investments, устойчивото поскъпване на горивата обикновено води до ускоряване на инфлацията, а оттам косвено оказва влияние и върху облигационните пазари, повишавайки доходностите по държавните ценни книжа.

В повечето случаи това е добра новина за банките и застрахователните компании, но се отразява негативно на т. нар. bond proxies - компаниите, чиито акции се приемат за "заместител" на книжата с фиксирана доходност, тъй като раздават дивиденти и имат сравнително устойчиви темпове на развитие.

Типичните представители на тази група за компаниите от сферата на комуналните услуги, недвижимите имоти и телекомуникациите.