Милиони американци останаха разочаровани през уикенда, тъй като никой от тях не успя да спечели джакпота в лотарията Mega Millions и той достигна рекордните 1.6 милиарда щатски долара.

Досегашният рекорд за най-голямата единична лотарийна печалба в САЩ се държи от 53-годишната медицинска сестра от Масачузетс Мавис Ванчик, която миналата година прибра 758 милиона долара от лотарията Powerball.

През 2016 година, отново в Powerball, пък бе спечелен рекорден джакпот от 1.58 милиарда долара, който обаче бе разделен между трима печеливши, като всеки от тях грабна по 529 милиона.

Във вторник, на 23 октомври, ще се състои следващото теглене в Mega Millions. Милиони хора ще попълнят фишовете си с надеждата да уцелят печелившата комбинация от числа, макар че шансът за това е точно 302.5 милиона към едно.

Какво обаче се случва, ако наистина се окаже, че държите късметлийския билет? Associated Press дава няколко ценни съвета на бъдещите тото милионери:

Изтеглих числата, сега какво?

Компанията, която органицира лотарията Mega Millions, съветва бъдещите притежатели на печелившия фиш да го сложат на сигурно място и да се посъветват с професионален финансов консултант, преди да отидат за печалбата. Първото важно решение, което трябва да вземат, е дали да приберат цялата сума накуп или да изберат варианта за изплащане на равни годишни вноски.

Статистиката показва, че почти всички победители избират "кеш" опцията, но анюитетните плащания всъщност имат няколко предимства, тъй като намаляват данъчните задължения и носят стабилен приход в продължение на 30 години.

Джакпотите се изчисляват с допускането за изплащане на годишни вноски, както е и в настоящия случай. Така че ако във вторник някой спечели натрупания джакпот и предпочете да вземе цялата сума наведнъж, той няма да вземе 1.6 милиарда долара, а малко над 900 милиона и то преди приспадане на дължимите данъци.

Дължа ли данъци?

Да, в Съединените щати печалбите от тотото подлежат на данъчно облагане. За всички суми над 5000 долара автоматично се удържа федерален данък от 24%. Освен това повечето щати също облагат лотарийните печалби с различни местни налози, които варират като размер, но се движат в рамките на 5-10%. Така че общата данъчна тежест обикновено "изяжда" почти половината от спечелената сума.

В допълнение към това, данъчните експерти предупреждават, че данъците върху самите печалби се удържат предварително, преди да бъдат преведени парите на победителя, но след това може да се окаже, че той попада в по-висока група за облагане на личните доходи.

Това означава че трябва да плаща по-висока ставка, достигаща до 37%. Много хора не взимат предвид тази подробност и остават неприятно изненадани, когато дойде време за подаване на данъчните декларации.

Кога трябва да взема наградата?

Правилата в отделните щати са различни, но срокът, в която трябва да представите печелившия билет в офисите на лотарията, варира от 180 дни до една година.

Веднага ли ще получа парите?

Не, няма как моментално да осребрите чека, с който се снимат победителите. Сроковете варират в различните щати, но обикновено изплащането отнема между една и две седмици.

Мога ли да остана анонимен?

В шест щата спечелилите от лотарията имат право да не оповестяват своята самоличност - Делауер, Канзас, Мериленд, Северна Дакота, Охайо и Южна Каролина. В Аризона всеки, който е спечелил над 600 долара от тотото, може да остане анонимен за 90 дни, след което информацията за победителите става публична.

В Мичиган пък победителите са анонимни, с изключение на тези, които са спечелели от Mega Millions или Powerball.

Лотарията Mega Millions стартира през 1996 г. под името The Big Game. Първоначално фишовете се продават само в Джорджия, Илиноис, Мериленд, Масачузетс, Мичиган и Вирджиния. През 2002 г. играта е преименувана на Mega Millions.

Правилата са променяни на няколко пъти през годините, като наградният фонд постепенно се увеличава, но заедно с това шансовете за уцелването на печелившите шест числа намаляват.