Способността човек да не се отклонява може да помогне на даден бизнес или да го разруши. Това е нещо, което натрупалият сам състоянието си милиардер Джак Ма знае добре.

Легендарният предприемач оглавява Alibaba от създаването на компанията през 1999 г. Под негово ръководство тя се превърна в огромен технологичен гигант и направи Ма един от най-богатите хора в Китай.

От CNBC припомнят успехите на Ма в момент, когато статистиките сочат към отрезвяващата реалност за процента на оцеляване на новите компании – общо 70% от стартъп компаниите фалират в рамките на около 20 месеца след първото си набиране на средства, според доклад на компанията от август.

Една от основните причини за тези фалити, според CB Insights, е загубата на фокус.

По време на годишните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка наскоро, Джак Ма посочи как запазва концентрацията си в преследването на успеха.

"Незасимо дали става въпрос за млади или възрастни хора, задавайте си три въпроса," каза милиардерът в претъпканата конферентна зала в Бали, Индонезия.

"Постоянно си задавам следните три въпроса," заяви Ма. "Какво имаш? Какво искаш? От какво ще се откажеш?"

Много хора обикновено не си задават въпроса от какво са готови да се откажат, защото смятат, че не разполагат с много, така или иначе, според Ма.

Неизбежно е обаче в дългосрочен план да се правят жертви, заяви предприемачът и преподавател по английски език. Когато това бъде осъзнато, то помага на хората да се отдадат на амбициите си в дългосрочен план, а това често е нещото, което е необходимо за постигането на резултати, казва той.

Милиардер: Учете това, за да сте високо платени в бъдеще Джак Ма, основател на китайския гигант в онлайн търговията Alibaba, вижда сериозни промени на хоризонта


"Не си мислете, че ще успеете следващата година, за това трябва да се подготвяте 10 години," казва той, посочвайки, че на Alibaba не са й били необходими само година или две, за да стигне дотук.

Ma и останалите съоснователи не са разполагали с много пари, познания или контакти в индустрията, когато са основали компанията. Те обаче доказват, че могат да успеят "с усърдна работа, вяра в бъдещето, вяра във визията и усъвършенстване ден след ден."

За да запазва тази своя вяра, човек трябва да си задава често тези три въпроса, според милиардера.

"Винаги се сещайте за тези въпроси и ще бъдете безстрашни, ще бъдете опитмисти, ще знаете каво искате," казва той. "Ако ги използвате често, никога няма да се изгубите."