Съпругата на бившия кмет на Москва Юрий Лужков - Елена Батурина, която е и единствената жена милиардер в Русия, оглави класацията на 25-те най-богати жени в страната на местното издание на Forbes за шеста поредна година.

Според изданието, състоянието на Батурина възлиза на 1.2 млрд. долара, или 200 млн. долара повече от миналата година. Пикът на богатството на Батурина е през 2010 г., когато съпругът й още беше кмет на Москва. Тогава то е възлизало на 2.9 млрд. долара.

55-годишната Батурина бе президент на строителната компания Inteco Management, която тя продаде, след като съпругът й напусна поста през 2010 г. и се премести в чужбина, където се зае с редица строителни проекти, пише Forbes.

Общото състояние на 25-те най-богати жени в Русия възлиза на близо 9 млрд. долара, според Forbes, което бледнее пред богатството на най-богатите руснаци от мъжки пол.

Владимир Лисин, който оглавява класацията на най-богатите руснаци на Forbes тази година, разполага с 19.1 млрд. долара.

Втората най-богата жена в класацията разполага с 600 млн. долара. Това е Татяна Баталчук, основател и директор на популярния онлайн търговец Wildberries.

Най-богатите жени в света през 2018 г.Общо 256 жени попадат в тазгодишната класацията на най-богатите хора в света, което е рекорден брой. Тяхното състояние надхвърля 1 трлн. долара


Третото място е за Елена Риболовлева, която се сдобива с по-голяма част от богатството си след развода с Дмитрий Риболовлев. Нейното състояние възлиза на близо 600 млн. долара.

След трите най-богати жени в Русия се нарежда Наталия Филеева, председател на Борда на директорите на авиокомпанията S7, с лично състояние, оценявано на 600 млн. долара. Челната петица се оформя от Олга Белявцева, съсобственик на компанията за детски храни Прогресс, с 500 млн. долара.

От Forbes отбелязват, че четирима от петте нови членове на тазгодишната класация са “част от семейството на мъже милиардери и членове на политическия елит.” Сред тях са Полина Дерипаска, съпругата на Олег Дерипаска, както и Лилия Ротенберг, дъщерята на приближения до президента Владимир Путин Аркадий Ротенберг.