През 2016 г. продължителността на живота на родените през тази година в Европейския съюз е била 81.0 години.

Това е средният брой години, до които едно новородено дете се очаква да доживее в ЕС, ако през живота си е подложено на настоящите условия за смъртност.

Данните сочат, че в отделните териториалните единици за статистически цели, или средно големи региони, има разлика от 11.9 години между регионите с най-голяма и най-малка продължителност на живота.

Регионите с най-голяма продължителност на живота се намират основно в Испания и Италия, докато регионите с относително ниска продължителност на живота се намират основно в най-източните части на ЕС.

Продължителността на живота в ЕС е най-голяма в испанския столичен район Комунидад де Мадрид (85.2 години), като след него се нареждат други два испански региона Ла Риойа и Кастилия и Леон (по 84.3 години).

Ла Риоха поделя второто място с италианската автономна провинция Тренто, докато петото място е за френския столичен регион Ил дьо Франс (84.2 години).

В другия край на подреждането трите региона с най-ниска продължителност на живота при раждане през 2016 г., за съжаление, са българските Северозападен (73.3 години), Югоизточен (74.4 години) и Северен централен (74.4 години).

От Евростат подчертават, че данните са поредното потвърждение за връзката между продължителността на живота и условията на живот, тъй като Северозападният българския регион е и най-слабият в икономическо отношение в ЕС с БВП на глава от населението по-малко от 30% от средното за съюза.

Румънските региони Югоизточен (74.4 години) и Североизточен (74.6 години) допълват челната петица в дъното на класацията.

В класацията по продължителност на живота по държави първото място се заема от Швейцария с 83.7 години, следвана от Испания (83.5), Италия (83.4) и Франция, Люксембург и Кипър (по 82.7). Средната продължителност на живота в ЕС е 81 г.

Най-ниската продължителност на живота в ЕС е отново в България - 74.9 години, която поделя последното място с Латвия и Литва.

Според данните от Евростат, разликата в продължителността на живота между жените и мъжете я ясно изразена. Тя е най-голяма в трите прибалтийски републики Литва, Латвия и Естония.

В Литва жените, родени през 2016 г., могат да очакват да живеят средно с 10.6 години повече от мъжете, родени през същата година.