Сделка по развода на Великобритания с ЕС може да върне на британския паунд това, което референдумът отне на валутата.

От Aberdeen Standard Investments прогнозират, че в рамките на три месеца след споразумението по брекзит паундът може да поскъпне до 1.50 спрямо долара, което би било най-високото ниво от 2016 г. насам.

Това би означавало поскъпване от 15% от настоящите нива от близо 1.31 долара за паунд, което се е случвало само два пъти в последните 50 години - възстановяването от кредитната криза през 2008 г. и световния борсов срив през 1987 г.

Паундът вече поскъпна с 3% от началото на месеца - на фона на признаците за евентуална сделка за брекзит. Споразумение с ЕС би дало началото на двегодишен период на преход и търговски преговори за Великобритания.

Според Aberdeen, която управлява 736 млрд. долара активи, това би намалило драстично несигурността и би помогнало на паунда да възстанови поевтиняването си след референдума за брекзит.

“Постигането на сделка би означавало, че следващите две години ще преминат при еквивалентни на ЕС условия,” казва паричният мениджър Джеймс Ати, който е добавил дълга позиция на паунда спрямо долара тази седмица. “Евентуална сделка има потенциала да предизвика най-рязкото поскъпване от дълго време насам.”

Стивън Джен, главен изпълнителен директор на базирания в Лондон хеджфонд Eurizon SLJ Capital, е дори още по-оптимистично настроен и смята, че 1.55 паунда за долар е “справедлива стойност” за паунда.

Това би променило значително стойността на изстрадалата валута, връщайки я към рейнджа между финансовата криза и гласуването за брекзит. Паундът поевтиня с 5% в седмицата, когато се проведе референдумът за брекзит, в сравнение с близо 10% в седмица на Черната сряда през 1992 г., когато паундът излезе от Европейския валутен механизъм.

Британската валута бе подкрепена и от по-слабия долар след междинните избори в САЩ.

Британският премиер Тереза Мей се готви да предложи на кабинета да подкрепи предварителен план за брекзит и може да посети Брюксел в идните дни, за да стартира последната фаза на преговорите, информира Bloomberg, позовавайки се на запознати източници.

Трябва обаче да се подхожда и с известна предпазливост, тъй като границата с Ирландия и одобрението на парламента остават пречки пред крайното споразумение.

Според проучване на Bloomberg сред анализатори, паундът ще възстанови едва половината от загубите си до 1.40 долара при сделка за брекзит. Някои очакват поскъпване на два етапа, като вторият етап ще бъде след одобрението на британския парламент, което няма да бъде получено никак лесно.

“Паундът е подценен при настоящите нива и сделка с ЕС вероятно ще доведе до поскъпване,” смята Шанти Келемен от Coutts & Co.

“Това, което настина може да отключи стойност е, ако се премахне несигурността около брекзит и сделката не ограничава икономиката. Тогава Централната банка на Англия може да вдигне лихвите.”