Два нови мола, край на първата фаза на най-големия имотен проект у нас и продължаваща инвестиционна активност от един от най-големите инвеститори в сектора в страната. Това са основните изводи от първия панел на провеждащата се днес конференция Balrec.

Нови молове

Нови търговски центрове ще бъдат открити в Пловдив и Варна, като това се очаква в следващите месеци, съобщи Михаела Лашова, изпълнителен директор на Forton/Cushman&Wakefield. Това се случва за първи път от доста години насам, посочи тя.

Това обаче няма да е единствената новина за пазара на търговски площи в следващите години, тъй като Чедомир Йоканович, директор „Управление на активи“ в NEPI Rockcasle, съобщи и за третия проект на южноафриканския фонд у нас.

Проектът Promenada Plovdiv се очаква да бъде завършен през 2020 г., като това ще е третият търговски център в портфолиото на NEPI, след като през 2017 г. те придобиха два от столичните молове – Сердика Център и Парадайз Център.

„Стратегията, която ще приложим за Пловдив, е същата, която имаме и във втория по големина град на Сърбия – Нови сад“, каза още Йоканович.

Той допълни, че България е била естествен избор след присъствието на фонда в съседни държави, като Румъния, Полша, Хърватия и Сърбия. Днес България заема трето място в порфейла ни, като планираме той да се увеличава, както и да повишим качеството на активите си, а оттам и на доходността, която реализираме.

Най-големият имотен проект в страната

Още следващия месец ще бъде финализирана първата офис сграда от Garitage Park, а до края на юни 2019 г. ще приключи и първата фаза на проекта, който ще включва и 134 жилищни единици, съобщи Атанас Гаров, управляващ партньор, Garitage Investment Management.

От април тази година започна и втората фаза на проекта, която ще включва 2 офис сгради с общо 50 000 кв. м отдаваема площ. Първата сграда се очаква да бъде завършена през октомври 2019 г., а втората – през май 2020 г., допълни още Гаров.

Той уточни, че вече е стартирала и подготовката за третата и последна фаза на проекта, която ще включва една висока жилищна сграда и училище.

Припомняме, че общата инвестиция в Garitage Park се очаква да възлезе на около 180 млн. евро, като част от финансирането е осигурено с кредит от Уникредит Булбанк.

Лихвите през 2019 г.

Именно от споменатата по-горе банкова институция, в лицето на Левон Хампарцумян, който е председател на УС и изпълнителен директор, дойдоха и очакванията за лихвите по кредитите през 2019 г.

Хампарцумян посочи, че по-високите лихви вече са налице в САЩ, а те неизменно ще дойдат и в Еврозоната, а и в България през следващата година.

„Едно рязко увеличение ще се отрази при задлъжнялостта, но смятам, че лихвите през 2019 г. няма да са драстично по-високи от настоящите“.

Банкерът изказа мнение, че банките не могат да са по-добри от клиентите си, а строителните компании от техните клиенти. Ако един имотен проект е добре структуриран, то малко по-високите лихви по кредита няма да му попречат, допълни той.

2019 г.

„Би трябвало имотите в страната да стават по-скъпи през следващата година. Въпросът е с каква скорост ще поскъпнат“, каза Сергей Койнов, изпълнителен директор на Lion's Head Management.

Днес компанията му вече разполага с два проекта – Мегапарк и Полиграфия, но планира да разшири портфолиото си, както в България, така и в Румъния и Сърбия.

Сходна година с 2018 г. за пазара на имоти очакват и от Colliers, a след година ще видим и първите сигнали за забавянето на ръста, заяви Георги Киров, Инвестиционни и оценителски консултанстки услуги в Colliers International България.

„Бумът в страната ни идва със закъснение, т.е. това, което наблюдаваме в последните 1.5 години, се вижда в Унгария и Полша от 3.5 години“, каза още Киров.