Съкращаването на пенсионните разходи в Гърция кара много гръцки пенсионери да напускат родината си и да емигрират в най-бедната държава в Европейския съюз - България, пише Bloomberg.

75-годишният Георг от Солун разказва пред изданието как преди пед години, след смъртта на неговата съпруга, той дал апартамента си под наем, събрал си багажа и се преместил в София. По думите му пенсията от 800 евро му позволява да "живее като цар".

"Естествено, имах известни затруднения с пренастройването и откъсването от приятелите. Но със средствата, с които разполагам, мога да пътувам често до Гърция, а и до други места по света", казва Георг, който не желае да разкрива фамилията си заради опасенията му, че ще бъде преследван от гръцките данъчни власти.

Гърция е една от най-популярните дестинации за пенсионерите от останалите европейски държави, но все по-голяма част от нейните собствени граждани предпочитат да изживеят старините си в северната им съседка, след като пенсиите им бяха понижени с над 20 на сто.

Освен това намаляването на пенсионните разходи може да продължи в резултат на натиска върху гръцкото правителство от страна на на кредиторите.

Засега гръцкият премиер Алексис Ципрас се въздържа от подобни действия. В бюджета на страната, който беше представен пред ЕВропейската комисия през октомври, не се предвиждат нови понижения на пенсиите, тъй като правителството е уверено, че ще постигне планирания бюджетен излишък от 3.5% от БВП и без тях.

Очаква се до края на ноември Еврокомисията да представи и своето становище.

Междувременно много от гръцките пенсионери правят рационалния избор да се преместят в България, където, по данни на Евростат, цената на живота е два пъти по-ниска от тази в Гърция. Засега няма точна статистика колко точно са хората, взели това решение, но според Bloomberg, техният брой прогресивно се увеличава.

Цената на бензина в София е около 1.15 евро, в сравнение с 1.60 евро в Гърция. Пакет смляно кафе струва около 2.30 евро в България при около 4.70 в южната ни съседка, а билетът за метрото е на цена от 80 евроцента при 1.40 евро в Атина.

Сметките за телефон също са около два пъти по-ниски у нас спрямо тези, начислявани от гръцките телекоми, пише още изданието.

"Като цяло стандартът на живот е с около 30% по-нисък тук, отколкото в Гърция. И то ако живееш в някой от големите градове, като София, Бургас или Пловдив. В по-малките градове и села цените са още по-ниски", казва Георг.


Индекс на разходите на домакинствата в Европейския съюз. източник: Bloomberg

България се присъедини към Европейския съюз през 2007 г., като оттогава насам икономиката на страната бележи ръст от 2.4% средно на година, припомня Bloomberg. Точно тогава бе и последната година, в която гръцката икономика отбеляза ръст, преди да бъде ударена от дълговата криза.

Тя изтри почти една четвърт от икономическия й потенциал, повиши безработицата до рекордни равнища и изправи страната пред заплахата от напускане на еврозоната.

България пък си остава най-бедната държава в Европейския съюз, а през юли 2019 г. се надява да се присъедини към валутния механизъм ERM II, което е първата стъпка към това да се превърне в 20-ия член на еврозоната.

Страната изпълнява формалните изисквания на Маастрихтските критерии, като единствено инфлацията може да се превърне в проблем, тъй като миналата година скочи с 3.6%, припомня Bloomberg.

Но въпреки повишението на цените, 71-годишният Никос не съжалява за решението си да се премести от Гърция в България. Той посочва пред изданието, че хлябът е на цена от 60 евроцента, сметката в ресторанта рядко надхвърля 10 евро на човек, а месечният наем на едностаен апартамент в хубав квартал се движи около 200 евро.

Пенсията на Никос се е понижила с 45% по време на финансовата криза и в момента е 1100 евро.

"Въпреки понижението, тук мога да живея добре, тъй като цената на стоките и услугите е много по-ниска, отколкото в Гърция. Вече рядко се прибирам в Атина. Синът ми често идва на гости и също си купува различни неща на много изгодни цени", разказва Никос.