Цената на петрола скочи с над 2% днес, след като Саудитска Арабия посочи, че може да намали добива на суров петрол.

Това се случи, въпреки уверенията на Русия, че настоящият излишък в наличните количества е краткосрочно явление.

По този начин два от най-големите производители на петрол в света се разминаха в заявките си, предава Financial Times.

Халид ал Фалих, енергиен министър на Саудитска Арабия, посочи в понеделник, че на база пазарните анализи, навярно ще е необходимо свиване на продукцията с 1 млн. барела на ден.

Думите на Фалих идват ден, след като отново той заяви, че държавната петролна компания Saudi Aramco ще произвежда 500 хил. барела по-малко на ден през декември спрямо нивата от ноември поради спад в търсенето.

Така спад в износа директно означава и намаляване на добива на суров петрол.

По-рано през тази година от Саудитска Арабия обявиха, че целят ръст в добива с 1 млн. барела на ден, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп призова ОПЕК да увеличи продукцията с цел компенсиране на доставките от Иран, тъй като САЩ се изтегли от ядреното споразумение с Техеран, като по този начин възстанови търговската изолация, която тегнеше над страната.

Въпреки че Саудитска Арабия даде дума да увеличи добива на петрол, САЩ прие изключения от санкциите за големите потребители на ирански петрол Китай и Индия, което предизвика притеснения за пренасищане на петролния пазар.

Суровият петрол тип Брент поскъпна с 2.1%, до цена от 71.63 долара, по време на ранната търговия днес в Лондон. След като удари 4-годишен връх от 86 долара за барел в началото на окромври, петролът тип Брент поевтиня с 17%, като се смъкна под ниво от 70 долара в края на миналата седмица.

Спадът през миналия месец дойде, след като Саудитска Арабия сигнализира относно притесненията, че пренасищането на пазара може да забави допълнителни растежа на световната икономика.

Петролните анализатори, включително иранските власти, посочиха, че ще е необходимо свиване на добива с минимум 1 млн. барела на ден, за да се възстанови пазарният баланс.

Саудитска Арабия отпусна 6 млрд. долара на ПакистанСаудитска Арабия се съгласи да окаже помощ на Пакистан в размер на най-малко 6 млрд. долара


От своя страна, Кувейт разкри, че основните световни производители обсъджат свиване на добива през следващата година, предава местната новинарска агенция KUNA.

Саудитска Арабия - най-големият износител на петрол в света и лидер на ОПЕК, се бори със спада в цените на черното злато, тъй като това оказва голямо влияние на икономиката ѝ и плановете за диверсификация.

Но Русия, партньор на кралството в усилията за пазарен баланс, посочи в неделя, че няма ясни сигнали дали пазарът ще се пренасити през следващата година, като евентуални дисбаланси ще бъдат причинени главно от сезонни фактори.

Източници на FT посочват, че държавните руски петролни компании се целят в увеличаване на добива с 300 хил. барела на ден.

Саудитска Арабия и Русия започнаха да си партнират по въпросите, свързани с цената на петрола, през 2016 г.