Дългоопаша лодка лениво пресича изумрудените води на река Меконг. Нейният елементарен двигател се задъхва, когато задвижва плавателния съд между покритите с гъста джунгла острови на архипелага Si Phan Don.

Малки къщички се подават на брега, всяка със собствен простор, пълен с пране, издувано от бриз. Рибари кръстосват наоколо с лодки, хвърлящи мрежи. Деца плуват в плитчините, а зад ъгъла се издига селище, а точно зад него мост, който прилича на версия от джунглата на парижкия Pont Neuf.

Как това странно място изниква в един от най-отдалечените райони на Югоизточна Азия?

Историята започва през 1866 г. Френски колонисти пристигат в югозападния край на съвременен Лаос и сформират експедиция за изследване на Меконг, чиято цел е да се проучи регионът и да се осигури речен транспортен маршрут.

Предизвикателството? Si Phan Don се превежда като "4000 острова" поради многото скали, подаващи се от водата, заобиколени от забързани бързеи и мощни водопади в този участък на Меконг.

И тези водопади, открити от французите, са непроходими за кораби. Вместо това те решават да построят железопътна линия, за да транспортират плавателни съдове и товари по суша от един спокоен участък на реката до друг, разказва T+L.

Първата й част е завършена през 1893 г. и продължава да се подобрява през следващите десетилетия, като се превръща в първата железопътна линия на Лаос. Морската част, която минава между островите Don Khon и Don Det, е построена около 1910 г.

Железопътната линия излиза от експлоатация и е разглобена след Втората световна война, но по моста посетителите могат да се разхождат и до днес.

На Don Khon е останал малък участък с релси, който разполага с ръждясъл локомотив, наречен Eloïse. Останалата част от старото трасе е превърнато в колоездачна пътека, която посетителите могат да следват около острова.

Разхождайки се по главния път на Don Khon, пътуващите ще открият и сгради от колониалната ера, включително здравна клиника, училище и хотел Sala Done Khone, част от който е разположен във френска вила от 1896 г.

Освен историческите забележителности, има безброй причини да посетите Si Phan Don. За разлика от кафенетата на Луанг Прабанг и бързо модернизиращата се метрополия на Виентян, районът все още е относително недокоснат.

Това остава една от последните неиндустриализирани части на Меконг, така че няма да откриете огромни танкери или речни круизни кораби, а водата е достатъчно чиста, за да плувате в нея от януари до май.

Можете да наемете лодка или каяк от южната страна на Don Khon и да плувате в спокоен залив, който образува границата между Лаос и Камбоджа. В тези води живее семейство речни делфини - доста редки и също така срамежливи същества.

Държавите, в които няма летища, планини или плажовеНякои страни са доста разглезени, когато става въпрос за атракции и инфраструктура

Въпреки че няма да можете да се приближите твърде много до тях, има добър шанс да ги забележите как се движат в група и от време на време се подават от водата, за да си поемат въздух. Може да видите и някои от огромните морски котки, които са ендемични за региона. Те растат до почти три метра дължина и тегло от над 600 килограма, което ги превръща в един от най-големите видове сладководни риби в света.

Основната атракция на Don Khon обаче са водопадите Li Phi в западния край. Името им означава "капан за духове", като местните вярват, че буйните води и опасни скали могат да хванат духовете на удавилите се нагоре по течението рибари.

Гледани отстрани, водопадите са наистина зашеметяващи, особено около залез слънце. Ще ви струва 4 долара, за да влезете в заобикалящия ги парк, но в него ще откриете пътеки, водещи до спиращи дъха гледки, ресторант край реката, малък плаж, открито кафене и сенчести палуби с хамаци и възглавници.

Don Khon е по-тих от Don Det, но все още можете да откриете много барове и ресторанти около главното село Khon Tai. Опитайте домашно приготвена биволска наденица или пикантната салата със зелена папая. Don Det предлага по-евтино настаняване и е популярен сред туристите, търсещи парти забавления.

Ако се насладите на красотата на двата острова за няколко дни, непременно се отправете към заобикалящата ги провинция Champasak, която е изпълнена с природни и исторически забележителности.

Непременно посетете старите кафеени плантации и живописните селца, както и водопада Tad Yeung, в чието подножие можете да поплувате. к

Можете да обиколите руините на Vat Phou - защитен от ЮНЕСКО комплекс от древни дворци, храмове и хиндуистки светилища, изсечени в склоновете на планината. Той прилича на Ангкор Ват в Камбоджа, но е по-стар с повече от 500 години.

На шосето до Ban Nakasang - речния град, откъдето се хваща лодката до островите Don Khon и Don Det, можете да спрете в селата, известни с дърворезбата и тъканата си коприна, и да хапнете пилешки шишчета или супа с юфка в открит крайпътен ресторант с местните жители.

На около половин час от Ban Nakasang се намират Khone Phapheng - най-големите водопади в Югоизточна Азия по обем. Те са истинска тропическа версия на Ниагарския водопад, а ревът им може да се чуе на километри.