Цените на петрола продължават да се понижават днес - след спад от 7% във вчерашната сесия, след като нарастващото предлагане и перспективите за намаляващо търсене изплашиха инвесторите. Спадът в цената е в 12-а поредна сесия.

Щатският лек суров петрол поевтинява с 19 цента, до 55.50 долара за барел. Цената на петрола от сорта брент губи 22 цента, до 65.25 долара за барел.

Суровият петрол е изгубил над една една четвърт от стойността си от началото на октомври, като това е един от най-големите спадове от срива на цените през 2014 г.

Сривът в спот цената преобърна наобратно цялата крива при форуърдните контракти.

Спот цените за септември бяха значително по-високи, в сравнение с тези за по-късен етап на доставка. Това състояние на пазара, известно като backwardation, се характеризира със затегнато предлагане и е неизгодно за съхраняването на петрол за продажба на по-късен етап.

До средата на ноември състоянието на пазара премина в contango, при което спот цената на петрола е по-ниска от тази на цените на суровината за по-късен етап на доставка. Това е индикация за свръхпредлагане на пазара, тъй като е изгодно петролът да се съхранява и да се продава на по-късен етап.

Петролните пазари са подложени на натиск от две страни –увеличение на предлагането и засилващите се опасения относно забавянето на икономическия растеж.

Добивът на петрол в САЩ от седемте й основни шистови находища се очаква да достигне рекордните 7.94 млн. барела на ден през декември, обявиха вчера от Министерството на енергетиката на страната.

Този скок в добива на шистов петрол помогна за увеличаване на общото производство на САЩ до рекордните 11.6 млн. барела на ден, което превърна страната в най-големия производител в света, изпреварвайки Русия и Саудитска Арабия, пише Ройтерс.

Повечето анализатори очакват прозводството на петрол на САЩ да се повиши до над 12 млн. барела на ден в първото полугодие на 2019 г.

“Това, според нас, ще ограничи ръста в цената на петрола до 85 долара за барел,” казва Джон Андерсон от Vontobel Asset Management.

Скокът в производството на САЩ допринася за нарастващите петролни запаси.

Щатските запаси от суров петрол са нараснали със 7.8 млн. барела за седмицата, приключила на 2 ноември, до 432 млн. барела, след като рафинериите ограничиха производството, показаха вчера данни на Американския петролен институт.

От Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) следят със загриженост скока в предлагането и спада в цените на суровината.

От ОПЕК правят все повече публични изявления, че ще започнат да ограничават производството през 2019 г., за да затегнат предлагането и да вдигнат цените.

“ОПЕК и Русия са поставени под натиск да ограничат настоящите нива на производство - решение, което ние очакваме да бъде взето на следващата среща на организацията на 6 декември,” казва Андерсон.

Това ще изправи ОПЕК срещу президента на САЩ Доналд Тръмп, който публично подкрепя ниските цени на петрола и е призовавал ОПЕК да не ограничава производството.