След като години наред имат връзки с невероятно богати нигерийски приятели, екстравагантните канадски сестри Джиоти и Киран Матару имали нужда от място, където да съхраняват скъпите глезотии от любовните си срещи.

Затова превърнали една спалня от дома си в Торонто в огромен дрешник, който прилича на бутик за луксозни стоки.

На едната от стените има над 70 чифта дизайнерски обувки с висок ток. В стъклени витрини са наредени десетки дамски чанти от марки, като Hermès, Celine, Gucci и Yves Saint Laurent. Също толкова скъпи дрехи висят на множество закачалки и изпълват кутии, стигащи до тавана.

В дрешника има отделни чекмеджета за колани, пръстени, обеци, гривни, сребърни и златни огърлици. Те притежават цяла колекция от часовници от розово злато и диаманти, които струват колкото няколко коли.

Що се отнася до белия Mercedes-Benz, паркиран пред дома им, това е третата кола, купена им от заможен любовник.

Двете сестри плащали ли са въобще за някое от всичките тези неща?

“Не, съвсем не,” казва 34-годишната Джиоти.

“Излизам да пазарувам, единствено когато някой ми даде кредитната си карта,” казва 32-годишната й сестра Киран.

Въоръжени с всичките тези луксозни стоки, сестрите Матару се опитват да копират модерното изкуство да живееш бляскаво, без да работиш нищо, което бе създадено от Парис Хилтън и усъвършенствано от Ким Кардашиян Уест. Те следват стратегията толкова ефективно, че понякога са наричани “канадските Кардашиян”.

Техните вдъхновения от риалити телевизията обаче са известни с това, че са безсрамно богати, докато безпардонното преследване на материалното от страна на сестрите Матару доведе до голям международен скандал с участието на един от най-богатите хора в света, сайт за клюки, задържания от властите в Нигерия и Италия и битка за изчистването на имената им пред Интерпол.

Всичко се случи толкова бързо

Сестрите Матару никога не са искали да се превръщат в пример за опасностите от това да можеш да имаш влияние в социалните медии. Те са родени и израснали в Торонто, в семейство от средната класа, а родителите им са имигранти от Индия.

Животът на сестрите се променя преди около 10 г., когато току-що завършилата колеж Джиоти се запознава с нигерийски петролен магнат.

Той транспортира сестрите с частни самолети до Франция и Гърция, а в крайна сметка и до Нигерия - дестинация, за която те не споделят със строгите си родители.

След кацането им конвой от автомобили Mercedes-Benz G-Class ги отвежда до неговия дом, който представлява огромно имение с басейн и множество прислужници. Китан се излежава край басейна, докато Джиоти придружава любовника си до Куала Лумпур, където той играе поло с принц.

“Всичко се случи толкова бързо,” казва Джиоти. “Нямаше дори и момент, в който да се запитаме дали това наистина се случва”.

В рамките на няколко месеца той й купува апартамент в Торонто и започва да й дава по 10 000 долара месечно, за да не й се налага да работи.

Тази афера обаче не се оказва вечната любов. През годините сестрите обикалят света с поредица от любовници. По-конкретно, двете сестри пътуват често до Нигерия и твърдят, че да се излиза с богати мъже е лесно.

Двете сестри също така започват да документират луксозните си приключения в социалните медии: плаване с яхта край Бахамските острови, шопинг в Париж и Дубай, частни самолети и събиране на тен в Сен Тропе и Испания.

На снимките те неизбежно са облечени с маркови дрехи и носят дизайнерски аксесоари – чанти Hermès, обувки Alaïa, часовници Audemars Piguet.

Нито една от тях не казва с колко точно милиардери са излизали.

Киран описва себе си като старомодно момиче, което просто обича да бъде ухажвано.

“Ако искате да излизате с мен, трябва да ме глезите,” казва тя.

“Бракът и съпружеската издръжка са приемливи, но да си необвързан и да позволяваш на някой да ти подарява подаръци не ,” казва Джиоти.

Арестът

Когато тъмната страна на тази приказка се проявява в Лагос през декември 2016 г., тя е колкото внезапна, толкова и жестока.

Няколко дни след като сестрите Матару се завръщат в Нигерия, те са събудени от силно блъскане по вратата на хотелската им стая. Група мъже влизат и казват на жените, че трябва да отидат в полицята. Оказва се, че някои от мъжете са полицаи в цивилни дрехи.

“Мислехме, че ни отвличат,” казва Киран.

В полицията постоянно им задавали въпроса дали притежават жълт уебсайт, който разпространява скандални слухове за елита на Нигерия и за самите сестри. Този сайт бил сред блоговете, които ги описвали като проститутки.

Оттам те са преместени в друго полицейско управление, където ги карат да подпишат декларация, че притежават уебсайта.

“Този сайт бе на нигерийски пиджин. Ние не говорим този език, затова отказахме да подпишем”, казва Джиоти.

Двете сестри прекарват нощта в ареста, а на следващия ден са върнати в хотела, където полицаите вземат паспортите им, техните електронни устройства и нигерийска валута на стойност над 11 000 долара.

След това двете жени са откарани до хотел близо до летището и заключени в стая с решетки на прозорците и охранители пред вратата. Те твърдят, че някои от мъжете искали подкуп.

Жените прекарват в това положение 18 дни.

Те са обвинение в киберпрестъпления и заплаха за отвличане на заможни нигериции, сред които и един от бившите приятели на Киран - Феми Отедола, политически влиятелен петролен магнат, чието състояние през 2016 г. е било 1.8 млрд. долара, според Forbes.

Докато са били задържани, двете сестри твърдят, че полицията ги отвела до дома на Отедола, който ги предупредил, че може да ги вкара в затвора за 10 години или повече, ако откажат да съдействат.

Според Киран, Отедола бил бесен, че тя отхвърлила молбите му за подновяване на връзката им и ги използвал като изкупителни жертви, за да отвлече внимание от слуховете в сайта.

След като се връщат у дома, сестрите първоначално избягват социалните медии. След като им омръзва да бъдат публично унижавани обаче, те започват да говорят пред канадските медии и да пишат за задържането си в своя лайфстайл блог.

Излизането им в публичното пространство обаче има катастрофални последици. Няколко месеца по-късно - през септември 2017 г., митническите власти на летището в Торонто информират Джиоти, че не може да лети за САЩ, защото има издадена заповед за арестуването й.

Седмица по-късно Киран лети за Венеция, за да пазарува мебели. Докато чака за багажа си на летището, тя е задържана от италианските власти, които я информират, че е издирвана от Интерпол.

Тя прекарва следващите 40 дни в ареста, очаквайки екстрадиция до Нигерия. ЕС забранява екстрадицията на граждани в страни, които са известни с това, че нарушават човешките права, така че тя вероятно не е трябвало да бъде задържана въобще.

Нигерия така и не попълва документите за екстрадиция и Киран получава позволение да се прибере в Канада.

Нигерийският полицай Филип Адебовале, който задържа сестрите в Лагос и издава заповедта, която води до ареста на Киран, твърди, че не е действал в съглашение с Отедола и че не е искал подкуп.

След като Киран се връща в Канада, сестрите започват да настояват пред Интерпол за премахването на имената им от базата данни за хората, които се издирват с червени бюлетини и се издават по искане на някои от 190-те страни членки на организацията.

През 2017 г. агенцията обяви, че е издала над 13 000 червени бюлетини, в сравнение с 1 277 през 2002 г. Само малка част от тях биват обявявани публично.

Обикновено Интерпол преследва убийци и наркотрафиканти, а не жени, които пускат снимки на деколтетата си в Instagram.

Да се обличаш добре е най-доброто отмъщение

Докато изчакват Интерпол да разгледа техните случаи, сестрите Матару се опитват да стоят далече от светлината на прожекторите.

Те се опитват да извлекат полза от лошата си слава. В някои дни те вземат камера и отиват в някой изоставен склад. Стените му веднага се превръщат в импровизирано студио и двете се снимат, облечени в дизайнерските си дрехи, като след това пускат снимките онлайн.

В Instagram Джиоти рекламира обувки с високи токчета, екстеншъни за коса и спрей тен. Киран пък създава онлайн марка за консултации в сферата на храните.

Усилията им се отплащат. През юни американец, живеещ в Дубай, който следвал Джиоти в Instagram, се свързва с нея във връзка с основаването на модна линия. Той планирал да ги посети в Канада, но през август сестрите получават пратка от независимата комисия за обжалвания към Интерпол.

Джиоти кара американеца да й резервира полет до Дубай през септември.

Това, което започва като бизнес командировка, се превръща бързо в романс, с престой на частен стров и нахвърляне на модни идеи по време на вечери на свещи. Една от вечерите Джиоти носела оранжева рокля без шевове, ушита за нея от Киран, която е опитна шивачка.

Впечатлен, мъжът, чиято самоличност сестрите пазят в тайна, ги изпраща в Лос Анджелис, за да намерят производители. Там сестрите Матару възраждат любовната си афера с частните самолети и басейните в Бевърли хилс.

Джиоти представя в Instagram бански и други дрехи, които сестра й била ушила. Двете започват да получават множество запитвания за дрехите в социалната мрежа.

В момента двете работят по пускането на модната си линия.

Сестрите Матару също така получават множество запитвания от жени, които искат съвети за това как да си намерят приятел милиардер.

За тези, които се интересуват, ето няколко съвета:

Не бъдете алчни.

“Когато ви попита каква кола искате, не искайте Rolls-Royce,” казва Джиоти.

Второ, спазвайте етикета, като се обличате консервативно на неговия частен самолет Cessna.

“Не бихте искали да изглеждате сякаш някакъв тип си е наел проститутка за уикенда,” казва Киран.

Когато ви даде хиляди долари, за да пазарувате лукозни стоки, върнете му част от тях.

Ако обаче са научили нещо от арестите си, това е, че не си заслужава. Мъжете и техните пари не си заслужават проблемите, които могат да последват.

“Винаги ще има някой, който да казва: ‘Нека те поглезя", който иска да ни закара някъде с частния си саолет,” казва Джиоти. “Този път обаче искаме да се концентрираме върху себе си.”